Вінниця
27.04.2024
6.9° C
Вгору

На Вінниччині надають невідкладну допомогу жінкам, які зазнали гендерно зумовленого насильства

Учора, 14 березня, в обласному молодіжному центрі «Квадрат» відбулась презентація проєкту щодо посилення спроможностей центральних районних лікарень області надавати невідкладну допомогу жінкам, які зазнали гендерно зумовленого насильства.

У заході взяла участь директор Департаменту соціальної  та молодіжної політики ОВА Світлана Ярмоленко та члени робочої групи з питань запобігання домашньому насильству.

2,5 місяці тому в Хмільницькій, Жмеринській та Могилів-Подільській територіальних громадах запрацювали гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу. Це безпечні місця невідкладної медичної та психологічної допомоги жінкам, які зазнали гендерно зумовленого насильства.

Зазначені кабінети відкрито в рамках співпраці Міжнародного Благодійного Фонду «Український Жіночий Фонд», підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення/UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії.  Проєкт втілюватиметься і надалі в усіх регіонах України.

«Відкриття трьох гінекологічних кабінетів у найбільших районах області  є важливим кроком для допомоги постраждалим особам від гендерно зумовленого насильства, насильства за ознакою статі, сексуального насильства та інших його видів. Послуги невідкладної медичної та психологічної допомоги повинні надаватися в комфортних умовах та в безпечних місцях», – зазначила директор профільного департаменту Світлана Ярмоленко.

Крім цього, вона додала, що лише за 2022 рік у Вінницькій області зафіксовано понад 9 тис. звернень щодо вчинення домашнього насильства: понад 6 тис. від жінок, понад 2 тис. від чоловіків і 396 звернень від дітей.

До гінекологічних кімнат безбар’єрного доступу можуть звертатися жінки незалежно від віку, місця реєстрації, стану здоровʼя (наявності/відсутності інвалідності). Цей простір є інклюзивним і враховує потреби кожної відвідувачки.

Зокрема, в наявності необхідне обладнання та кваліфікований персонал, який пройшов додаткове спеціалізоване навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства. Фахівці допоможуть при гострих станах та нададуть психологічну підтримку.

Зауважимо, що з боку правоохоронних органів, соціальних служб, органів державної влади, громадських організацій, гінекологічні кабінети можуть бути складовою системи комплексного надання допомоги, адже це безпечні місця, куди жінки можуть звернутися за необхідності.

«Важливо, щоб якомога більше жінок дізналися про існування таких кабінетів. Всі ми знаємо, що потерпілі можуть звернутись по допомогу в поліцію, соціальні служби, притулки або мобільні громади, але саме тут вписується система комплексного реагування на приховані випадки гендерно зумовленого насильства», – підсумувала голова ГО «Оріана-Світ» Ірина Ткачук.

 

Як отримати допомогу?

  • Пройдіть за адресою, де знаходиться кабінет та знайдіть його за допомогою вказівників. Допомога кваліфікована та анонімна!

Адреси кабінетів у Вінницькій області:

  1. Окружна лікарня інтенсивного лікування (м. Могилів-Подільський, вул. Полтавська, 89/2)
  2. Жмеринська центральна районна лікарня (м. Жмеринка, вул. Київська, 288)
  3. Хмільницька центральна районна лікарня (с. Хмільник, вул. Монастирська, 71)
  • Телефонуйте на лінію з питань сексуально-репродуктивного здоровя для пацієнток та лікарів: 3033 (щодня з 09:00-18:00). Дзвінки по Україні безкоштовні.

Якщо ви або ваші знайомі зазнали фізичного або сексуального насильства, не зволікайте, звертайтеся до кабінету – тут ви отримаєте невідкладну, конфіденційну та безоплатну допомогу!

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin