Вінниця
23.06.2024
18.09° C
Вгору

Чому у Вінниці з-під крану тече жовта вода та чи шкідлива вона для здоров’я: детальний розбір

Фахівці Вінницяоблводоканалу розповіли вінничанам про те, що таке «глухий кут», внутрішньобудинкові мережі та як все це впливає на колір води з-під крану.

Останніми днями, у себе вдома можна було бачити саме таку воду, особливо якщо ви мешкаєте у приватному будинку.

Гіпотетично, водопровідні труби не повинні були б десь закінчуватися: мережа працює як «кільце» і єдиний довжелезний механізм, та коли будувалася мережа водопостачання, залишилися окремі райони у місті, де труби заходять у «глухий кут». Тобто, від основного магістрального водогону до приватних помешкань йде розгалуження труб значно меншого діаметру – водопроводів – які там і закінчуються.

У Вінниці таке явище можна спостерігати, в тому числі, в приватних домоволодіннях на Старому місті (особливо вул. Нагірна), в районі К. Коріатовичів, 2-го пр. Юності. Звідси фіхівці отримують найбільше скарг на погіршення кольору води.

Щороку ці скарги невипадково припадають на червень, так як у цей час у річці підвищується рівень марганцю й амонію, які реагують з усім «добром» усередині зношених труб, і особливо в «глухих кутах» вистрілюють малоприємним явищем – водою незвичного кольору.

І хоча марганець й амоній в річці вже впевнено йдуть на спад, на внутрішніх стінках труб вони ще є. А це означає, що єдиний вихід  – промити труби й знести осад. Цим займаються підрядники Вінницяоблводоканалу.

Якщо ж ви живете в багатоквартирному будинку, і в у вас тече така вода, то варто поцікавитися станом внутрішньобудинкових мереж: старі, нові, коли востаннє промивалися. Цікавитися треба в обслуговуючої компанії.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin