Вінниця
19.05.2024
16.95° C
Вгору

Як витягнути кліща: поради вінничанам від лікарів

Найчастіше кліщі атакують у траві та кущах та можуть нападати на собак, котів, дітей та дорослих людей.

Зазвичай, кліщ довго шукає місце для укусу та обирає ті частини тіла, де шкіра найтонша і її легко прокусити – шия, пахви, вушні раковини, пахова область.

Не кожен кліщ є переносником тяжких захворювань, в середньому 1 з 10 кліщів може містити вірус, та на жаль, за зовнішнім виглядом ці комахи нічим не відрізняються.

Чим небезпечні кліщі для людини?

Існує понад 650 видів кліщів, серед яких зустрічаються кліщі переносники хвороб: кліщового енцефаліту та кліщового бореліозу (хвороба Лайма). Для того, щоб встановити точний діагноз та розпочати ефективне лікування слід зробити лабораторне дослідження крові та здати кліща в лабораторію для перевірки.

Тому у разі укусу кліща радимо неодмінно звернутися до лікарні. В травматологічних чи хірургічних відділеннях комаху зможуть безпечно дістати з тіла постраждалого та зробити всі необхідні дослідження. Якщо швидко дістатися медичної установи не має можливості – витягнути кліща можна самостійно.

Як витягнути кліща: поради вінницьких лікарів та народні методи

Як витягнути кліща в домашніх умовах?

Надійним помічником в процесі діставання кліща вдома стане – пінцет. Якщо вкусив кліщ, пінцет слід ретельно обробити антисептиком або спиртом. Руки потрібно вимити з милом та одягнути гумові або поліетиленові рукавички. Пінцетом з тонкими кінчиками, обережно, щоб не роздавити, затискаємо кліща біля основи шкіри та плавними рухами тягнемо пінцет вгору. Виривати комаху силою не потрібно, це може призвести до того, що частина кліща залишиться в тілі.

Серед перевірених способів, що робити якщо вкусив кліщ, в домашніх умовах застосовують міцні нитки. Слід зробити петлю з нитки, накинути на кліща як ласо, затягнути ближче до хоботка комахи та обережно, похитуючи в різні боки, потягувати кліща вгору. Витягнути кліща ниткою можна повільно із зупинками викручуючи кліща проти годинникової стрілки. Зупинки потрібно робити для того, щоб дати можливість кліщу відчепитися самостійно.

Найкращий та найзручніший метод як правильно дістати кліща у домашніх або польових умовах – скористатися викручувачем. Інструмент слід притиснути до шкіри таким чином, щоб тіло паразита опинилося між двома зубцями викручувача. Після цього ручку викручувача потрібно плавно обертати навколо своєї осі та повільно діставати кліща. Якщо голова кліща залишилась у тілі повторюємо процедуру знову, якщо не виходить – припиніть спроби та зверніться до лікаря, адже ви можете розчавити рештки комахи.

В народі також активно користуються обрізаним шприцом. Щоб витягнути кліща за допомогою шприца, потрібно обрізати частину найближчу до голки, накрити обрізаним отвором шприца місце укусу та відкачати повітря.  Втім, лікарі цей метод не радять. За рахунок вакууму до ураженої ділянки збільшиться приток крові і кліщ може просто «відмовитися» відчіплятися, до того ж – збільшується ризик інфікування.

Існує чимало народних способів, як витягнути кліща у людини, та більшість з них можуть тільки зашкодити постраждалому. Не слід заливати кліща олією, бензином, горілкою, миючими засобами та іншим рідинами – це неефективні методи! До того ж – небезпечні. Ці рідини дійсно можуть вбити кліща, та перед смертю він випустить слину із отрутою що може призвести до інфікування.

Витягати кліщів сірником або підпалювати комаху також не потрібно. При підігріві кліщ не відпустить жертву, а от проблем ви зробити чимало – опік шкіри як мінімум.

Як витягнути кліща: поради вінницьких лікарів та народні методи - фото 2

Що робити якщо кліщ залишився в тілі?

Якщо комаха глибоко проникла у шкіру не можна діставати її самостійно. Якщо голова кліща або хоботок залишились у тілі і ви не в змозі обережно їх дістати пінцетом або викручувачем – краще не ризикуйте. Через необережність ви можете розчавити кліща, залишити його частину у шкірі або занести інфекцію під час спроб вилучення. Краще за все одразу звертайтесь до найближчого медичного закладу, щоб комаху у відповідних умовах дістали лікарі.

Після того, як ви витягли кровососа, слід обробити укус кліща. Можна використовувати йод, спиртовий розчин, хлоргексидин або перекис водню.

Завжди пам’ятайте алгоритм дій, якщо ви виявили на тілі кліща:

  • Не розчавлюйте та не здирайте комаху;
  • Не тисніть на неї та не намагайтеся різко вирвати;
  • Не заливайте рідинами: олія, алкоголь, бензин інше;
  • Зверніться у травмпункт;
  • Якщо витягли кліща самостійно – продезінфікувати місце укусу;
  • Після самостійного вилучення кліща його слід помістити у ємність чи банку з кришкою та здати до лабораторії для дослідження;
  • У разі сумнівів чи поганого самопочуття, симптомів грипу, здайте кров на антитіла та за потреби пройдіть імунотерапію.

Протягом трьох тижнів після укусу кліща вимірюйте температуру, оглядайте шкіру, якщо місце укусу почервоніло, збільшилось чи змінило колір – зверніться до лікаря.

Як витягнути кліща у кота?

Дуже часто від кліщів страждають і тварини. Тому перед прогулянкою на вулиці подумайте про способи захисту. 

Якщо кліщ вкусив вашого кота і ви вирішили діставати його у домашніх умовах – потурбуйтеся про власний захист.

Перша допомога при укусі кліща:

  • Не беріться за комаху голими руками. Надіньте рукавички, підготуйте пінцет або інструмент для видалення кліщів, зафіксуйте шкіру тварини навколо кліща.
  • Якомога ближче до поверхні шкіри захопіть кліща пінцетом не стискаючи його та дуже повільно і рівномірно тягніть його вгору, злегка обертаючи його, даючи можливість комашці самостійно відпустити шкіру.
  • Після видалення, обробіть ранку антисептиком та ретельно слідкуйте за поведінкою кішки протягом декількох днів.

Якщо ви помітите будь-яку нетипову поведінку – проконсультуйтеся з ветеринаром.

Як витягнути кліща у собаки?

Для того, щоб дістати кліща у собаки слід дотримуватись тих же правил, що і у випадку з котами. Використовуйте підготовлені пінцет або спеціальний викручувач та дійте повільно і обережно, щоб не пошкодити комаху. Після маніпуляції обробіть місце укусу антисептиком та ретельно вимийте руки.

Як вберегти тварин від кліщів:

  • Проводьте регулярний огляд під час та після прогулянки шкіри та шерсті тварин, щоб своєчасно виявити паразитів. Особливу увагу приділяйте лапам, вухам, животу;
  • Підберіть надійний метод захисту: нашийники від бліх та кліщів, краплі на холку, спеціальні ветеринарні корми тощо.

Прості правила, що допоможуть вберегтися від кліщів:

  • Для прогулянки обирайте світлий однотонний одяг для себе та дитини. Довгі рукави на кофті, щільно прилягаючі до шкіри штани та шкарпетки. Надягайте головний убір і собі, і дитині.
  • Під час прогулянок на природі кожні 2 години робіть огляд одягу та речей.

Як витягнути кліща: поради вінницьких лікарів та народні методи - фото 4

  • Вдома одяг в якому прийшли слід ретельно оглянути, зняти та випрати. Не залишайте одяг для прогулянок біля ліжка.
  • Якщо гуляєте разом з собакою чи котом, їх також слід обов’язково перевіряти на наявність кліщів.
  • Використовуйте репеленти для людей та спеціальні спреї, нашийники та краплі – для тварин.

Як витягнути кліща: поради вінницьких лікарів та народні методи - фото 5

Джерело: Вінниця.інфо

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin