Вінниця
01.05.2024
10.91° C
Вгору

Мінкульт оновив Державний реєстр пам’яток: що це означає

Міністерство культури презентувало оновлений Державний реєстр нерухомих пам’яток України, який з 10 квітня працює в режимі тестування. 

До реєстру вносять дані про пам’ятки архітектури, історії й археології, які держава офіційно бере під охорону. Такі об’єкти визначають відповідно до їх археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності, пояснюють у міністерстві.

В оновленому реєстрі кожна пам’ятка має свій «кабінет», інформацію в який можуть додавати облдержадміністрації, органи охорони культурної спадщини, а також Департамент охорони культурної спадщини МКІП.

Це може допомогти більш оперативно збирати та передавати дані про такі пам’ятки від місцевих органів влади до міністерства, каже директорка Департаменту пам’яткоохоронної діяльності Наталія Войцещук. Утім, всю інформацію також потрібно буде верифікувати.

За її словами, реєстр нерухомих пам’яток синхронізують з Адресним реєстром, Реєстром будівель та споруд, Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва, Державним земельним кадастром та системою Dream [системою про проєкти відновлення]. Окрім того, внесуть й відомості про історичні ареали населених місць. 

Серед найважливішого у реєстрі – дані про території памʼяток, охоронні зони й визначені межі памʼяток археології, коментує активіст Дмитро Перов. Зокрема, можна буде нанести на карту межі археологічної пам’ятки «Китаєво», щоби забудовники цим не зловживали, пояснює Перов.

Окремою категорією тепер також будуть обʼєкти культурної спадщини, тобто цінні з історичної, архітектурної, археологічної точки зору об’єкти, що поки не є памʼятками, але потребують захисту.

За його словами, до оновленого реєстру профільні ГО також зможуть вносити дані про пам’ятки. «Це хочу апробувати вже ближчим часом», – додає активіст.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin