Приїхали з різних куточків України, щоби боротися за волю своїх рідних. У столиці відбувся масовий мітинг, який організували родичі полонених та зниклих безвісти. Вони закликали обміняти полонених за схемою “всіх на всіх”. Як проходив мітинг – бачив журналіст “5 каналу” Віталій Залевський. 

 

 

Вони з’їхалися зі всієї України, аби нагадати світові – “українці мають бути вдома”. До колони, яка рушає центром Києва, приєднуються перехожі, щоби підтримати тих, хто чекає з полону своїх близьких.

Рідні полонених та зниклих безвісти збираються на майдані Незалежності. Там вони продовжують скандувати: “Поверніть наших героїв”. А також тримають плакати з фотографіями близьких, які нині у руках окупантів.

Альона приїхала на мітинг із Черкас. Жінка чекає додому брата. Чоловік боронив Україну на Луганщині, вже кілька місяців від нього немає жодної звістки. Сестра знайшла родичів інших бійців із його батальйону, які теж шукають своїх рідних. Нині вони об’єдналися і намагаються дізнатися хоч якусь інформацію.

 

“Ми хочемо, щоб нас не забували, про наших хлопців не забували. Щоб про них памятали. Вони захищали нашу державу. Їх потрібно обовязково повернути додому. Тому що 9 місяців невідомості – дуже тяжко для жінок, для батьків, для дітей”, – розповів сестра зниклого безвісти військовослужбовця Альона.

Син Тетяни героїчно захищав Азовсталь. Там був поранений через мінометний обстріл рашистів. Потім потрапив у полон.

“З Оленівки він дзвонив 1 раз. Сказав, що стан задовільний, знаходиться як в тюрмі. У подальшому ми не знаємо. де він”, – каже мати військовополоненого Тетяна Харченко.

А Ольга не чула голосу свого чоловіка вже більше семи місяців. Із початку великої війни Олександр Мазенков вступив до ТРО, у пекельних боях під Бахмутом зник безвісти.

“У нас такий крик болю і намагання докричатися до влади, щоби якось ретельніше звертали увагу на зниклих безвісти. Кожен день він рахується. І він рахується абсолютно кожною дружиною, матір’ю, батьком”, – розповідає дружина зниклого безвісти військовослужбовця Ольга Мазенкова.

Ірина теж уже довго чекає на дзвінок. ЇЇ син разом із побратимами зі спеціального батальйону “Берлінго” зник після бойового завдання на Донеччині.

“Першою мені подзвонила Людмила, мама Сашка і сповістила, що 19 грудня хлопці пропали безвісти. Я телефонувала до того декілька разів командиру, заступнику командира. Мені сказали чекати, чекати, чекати. Вже потім заступник командира сказав, що вони знаходяться у статусі безвісти пропавших”, – розповідає мати зниклого безвісти військовослужбовця Ірина Таранова.

Рідні вимагали обміняти всіх полонених українських захисників на всіх полонених російських окупантів. На завершення акції запалили синьо-жовті фаєри, як символ незламності українців.