Вінниця
26.04.2024
7.89° C
Вгору

Хочеш їсти – покажи QR-код. Нові правила карантину

У Міністерстві охорони здоров’я працюють над змінами правил карантину в Україні. Нові правила міститимуть переваги для вакцинованих. Відтак, ті, хто мають COVID-сертифікат зможуть ходити в кафе та ресторани навіть у «червоній» зоні.

 

Новий локдаун, якщо його введуть, буде менш жорстким, ніж усі попередні. Бізнес працюватиме, а українці ходитимуть в ресторани. Єдина умова – вакцинація.

 

«Зараз розробляється проект постанови Кабміну. Сподіваємося, що на цьому, або на початку наступного тижня він вже буде прийнятий. Ми хочемо дозволити більш полегшені норми роботи бізнесу та відвідування закладів тим людям, які пройшли повний курс щеплень і мають внутрішній сертифікат», – розповідає головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

 

Заклади харчування

Заклади громадського харчування працюватимуть навіть у «червоній» зоні, або «помаранчевій», за умови, що персонал вакцинований на 100%.

«Ми можемо знімати норму на обмеження кількості посадочних місць, якщо ті люди, які відвідують ресторан, також вакциновані», – додає він.
Щоб поїсти в закладі в «червоній» зоні потрібно буде показати QR-код на вході.

Сертифікати вакцинації

Превілеї отримають й ті, хто вакцинувався лише раз. Втім вони поширюватимуться лише на «жовту» зону, для «червоної» потрібен буде повний курс вакцинації.

Відповідно, внутрішніх сертифікатів буде два: жовтий (для однієї дози) і зелений (для двох доз). Термін дії сертифіката з повним курсом вакцинації (як внутрішнього, так і міжнародного) становитиме рік, а не півроку, як зараз. Кузін пояснює, що після закінчення терміну в півроку від сертифіката потрібно буде відмовитися та створити новий.

Чи зачинять школи?

Умова для роботи шкіл залишається незмінною – 80% вакцинованих вчителів. До того ж, у «жовтій» зоні буде достатньо лише однії дози вакцини. Щодо «червоної» зони – вчителі повинні пройти повний курс вакцинації, або ж навчання перейде знову у формат онлайн.

Коли посилять карантин?

Як пояснював Ляшко, засідання держкомісії ТЕБ і НС, яка регулює карантинне зонування, планують ініціювати вже після того, як набуде чинності рішення Кабміну щодо карантину.

Оскільки Кабмін традиційно має засідання по середах, найближче – 15 вересня. Втім уряд може зібратися і на позачергове. Варто зауважити, що за законом, про посилення карантину Кабмін повинен попереджати за 7 днів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin