Вінниця
05.05.2024
8.55° C
Вгору

Нацбанк зменшив облікову ставку до 13,5%: пояснення рішення

В Україні вдруге за рік Національний банк знизив облікову ставку. Вона змінена з 14,5% до 13,5% річних.

Передумови для додаткового зниження облікової ставки пояснив голова НБУ Андрій Пишний. Нагадаємо, це друге зниження цього показника регулятором з початку року.

“Ураховуючи послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків для надходження міжнародної фінансової підтримки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики”, – заявив Андрій Пишний.

На думку глави НБУ, це дозволить покращити розвиток кредитування та підтримати відновлення національної економіки “без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності”.

Зазначимо, що одночасно зі зниженням облікової ставки Нацбанк знизив низку інших показників:

  • за депозитними сертифікатами овернайт – до 13,5%;
  • за тримісячними депозитними сертифікатами – до 16,5%;
  • за кредитами рефінансування – до 17,5%.

Рішення регулятора обумовлено рекордним за весь воєнний період уповільненням інфляції. У березні цей показник становив 3,2% у річному вимірі.

Нагадаємо, за підсумками 2023 року споживча інфляція в Україні склала 5,1%. Роком раніше вона становила 26,6%.

Національний банк України взяв курс на поступове зниження облікової ставки у липні минулого року. У червні першого року повномасштабної війни з Росією її підняли до 25% і тримали на цьому значенні до середини літа 2023 року. Сьогоднішнє зниження облікової ставки вже п’яте за цей період. Востаннє НБУ знизив її у березні з 15% до 14,5%.

З початку року лише від Єврокомісії Україна отримала 6 млрд євро фінансової допомоги. Це стало одним із чинників, що дозволило НБУ знизити облікову ставку 26 квітня. Останній транш у розмірі 1,5 млрд євро надійшов на українські рахунки позавчора.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin