Вінниця
03.05.2024
13.89° C
Вгору

Раді рекомендують збільшити штраф за порушення ПДР

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету рекомендував народним депутатам ухвалити законопроєкт №11111, який передбачає збільшення штрафу для водіїв, які не пропускають транспортні засоби зі спецсигналами. Про це свідчить сайт українського парламенту.

Експерти парламентського Комітету з питань бюджету вважають, що прийняття законопроєкту №11111 може вплинути на доходну частину державного бюджету України за рахунок збільшення доходів від штрафів за відповідні порушення правил дорожнього руху. Раніше такого ж висновку дійшли експерти Міністерства фінансів.

Законопроєкт №11111 зареєстрували у Верховній Раді у березні 2024 року. Його автори виходили із того, що в Україні водії часто порушують пункт 3.2. ПДР, згідно з яким автомобілісти повинні поступатися дорогою транспортним засобом зі спецсигналами (з увімкненим синім проблисковим маячком або з увімкненим звуковим сигналом).

За порушення пункту 3.2. ПДР водіїв притягують до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 680 гривень. У пояснювальній записці до законопроєкту № 11111 говориться, що це маленький штраф за таке правопорушення. Тому пропонується збільшити штраф за порушення пункту 3.2. ПДР до від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз це 1500 – 5100 грн), а також забирати посвідчення водія на строк від 6 місяців до 10 років.

Слід зазначити, що в Україні автомобілі швидкої медичної допомоги мають у місті прибувати на місце виклику протягом 10 хвилин, а поза містом – протягом 20 хвилин. Це передбачають нормативи.

Наразі законопроєкт №11111 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності. Він має дати свій висновок цьому документу.

Нагадаємо, навесні 2024 року заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко заявив, що в нашій країні поки що не планують збільшувати штрафи за порушення правил дорожнього руху. При цьому він вважає, що в Україні занадто маленькі штрафи за порушення правил дорожнього руху, набагато менше, ніж у країнах Євросоюзу. Тобто МВС у принципі виступає за збільшення штрафів для водіїв, які порушують ПДР, але найближчим часом це робити не планують.

Раніше Newsauto писало про те, чому важливо перевіряти тиск в колесах авто.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin