Вінниця
14.09.2024
27.25° C
Вгору

У Вінниці провели унікальний проєкт «Вечори кіно за Коцюбинським»

Цьогоріч Україна відзначає 160-ту річницю від дня народження видатного українського письменника Михайла Коцюбинського, чия творча спадщина стала невід’ємною частиною національної культури. У Вінницькому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського на честь цієї знаменної дати відбувся днями триденний проєкт «Вечори кіно за Коцюбинським», який об’єднав шанувальників літератури та кіномистецтва. Відвідувачі заходів обговорювали питання, пов’язані з екранізацією творів нашого Сонцелюба. Торкнулися й теми трансформації українського кіно зі здобуттям незалежності держави.

Організували подію департамент культури та департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради спільно з Вінницьким літературно-меморіальним музеєм Михайла Коцюбинського. Партнерами проєкту стали: Національний центр Олександра Довженка, видавництво «Дух і літера».

Протягом трьох днів, з 23 по 25 серпня, на території музею просто неба розташували імпровізований кінотеатр, де відвідувачі мали змогу переглядати екранізовані твори Михайла Коцюбинського. Серед них – відомі фільми: «Подарунок на іменини» режисера Леоніда Осики, «Татарський триптих» Олександра Муратова та культова стрічка «Тіні збутих предків» Сергія Параджанова.

Кожен із вечорів був насичений обговореннями та дискусіями за участю відомих кінокритиків та науковців, таких як Альона Пензій, Андрій Алферов, Антон Непиталюк, Яна Лисенко та Сергій Тримбач. Вони ділилися цікавими фактами про екранізації творів Коцюбинського та розповідали про те, як українське кіно пройшло шлях від перших незалежних кроків до сучасності. Особливу увагу приділили внеску Коцюбинського в українську кінематографію.

«Проєкт “Вечори кіно за Коцюбинським” став унікальною подією, що поєднала літературу та кіномистецтво, нагадуючи про невичерпну силу творчості Михайла Коцюбинського, яка залишається актуальною і сьогодні», – говорить директорка музею Коцюбинського Лариса Кравченко.

«Вечори кіно за Коцюбинським» – частина заходів проєкту #2024РікКоцюбинського, які проходить в межах реалізації Стратегії культури Вінницької міської територіальної громади за підтримки проєкту #EU4Culture, що фінансує Європейський Союз та реалізовує Goethe-Institut Ukraine.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin