Вінниця
23.06.2024
18.09° C
Вгору

Дружина полеглого військового з Вінниці презентувала свою книгу «Українські колібрі», яка увічнить пам’ять про її чоловіка

Сьогодні, 14 червня, для вінничан презентувала книгу «Українські колібрі» її авторка, Світлана Пенькова. Подію присвятили Дню батька, адже твір розповідає історію полеглого українського пілота, батька двох дітей. Книга заснована на реальній історії Віктора Пенькового, полеглого чоловіка авторки.

Організували подію – департамент соціальної політики ВМР та КП «Офіс туризму».

«Подія присвячена Дню батька, який щорічно відзначають у кожну третю неділю червня. На жаль, в часи війни цей день має гіркий присмак, адже ворог вдерся на нашу територію, знищує нас і наше життя, забирає у дітей їхніх батьків. Сьогодні ми хочемо актуалізувати роль батька – Захисника, який вимушений залишити свою домівку, щоб боронити нашу країну. На жаль, війна забирає найкращих. Це трагедія для всієї країни. Пані Світлана Пенькова – це дуже мужня жінка, яка втратила коханого чоловіка, але знайшла сили творити, боротися, допомагати іншим», – зазначила перша заступниця директора департаменту соціальної політики ВМР Наталія Паламарчук.

Книга «Українські колібрі» присвячена полеглому чоловікові Світлани – Віктору Пеньковому. Він прослужив в лавах Повітряних Сил України 33 роки, захищав територію України з 2015 року, а в листопаді 2022 року загинув під час виконання бойових завдань на Донеччині.

Світлана Пенькова розповіла, що ідея написати книгу виникла у неї на наступний день після страшної новини про загибель коханого чоловіка. До цього пані Світлана працювала в іншій галузі, а потягу письменницьва не мала. Взявши собі за мету відтворити життя чоловіка та увічнити пам’ять про нього на сторінках книги, авторка пройшла ґрунтовне навчання у школі письменництва, а її наставником став український письменник Любко Дереш. Врешті, народилася книга «Українські колібрі».

Чому саме колібрі?

Розповіла авторка і про символіку назви твору. Колібрі – це символ подружнього життя Світлани та Віктора, а ще – це нагадування про вертоліт, бортмеханіком якого був чоловік.

«Колібрі – це маленькі, але дуже сміливі пташечки, які ніколи не дадуть образити свою сім’ю, вони будуть боронити свою родину, навіть якщо ціною цієї боротьби стане життя. Цим вона і нагадує мого чоловіка. Книга – це історія про 23 роки нашого подружнього життя, про мого чоловіка, який мріяв про небо з самого дитинства. До цього була тяжка дорога, багато років навчання в авіаційних закладах. У 19 років він вже вступив до лав авіації та довгі роки служив борттехніком вищої категорії. На жаль, Віктор загинув при виконанні бойових завдань у Донецькій області у листопаді 2022 року. Я майже одразу зрозуміла, що маю передати історію Віктора нащадкам, адже він був великою людиною з дуже добрим серцем. У нас є двоє дітей, і та любов, яку він вкладав у них, дає їм сили рухатись далі», – розповіла авторка книги Світлана Пенькова.

Подія, серед іншого, мала на меті вшанувати незламний дух та непохитність українських жінок, які з перших днів війни стали на захист країни та своїх сімей, активно працюючи в тилу та на передовій. Задля цього відбувся збір коштів на підтримку діяльності ГО «Відроджена» Світлани Пенькової, яка займається проведенням терапевтичних заходів для жінок, що втратили на війні своїх чоловіків.

Також усі охочі мали змогу придбати книгу «Українські колібрі» з підписом авторки.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin