Вінниця
27.07.2024
18.72° C
Вгору

Яке сьогодні, 16 грудня, свято – все про цей день

16 грудня в Україні та світі відзначають День Зимових Прогулянок. Ця традиція, найбільш популярна у США та Великій Британії, припадає на третю суботу грудня і триває до першої неділі січня. Святкування річної події спонукає людей насолоджуватися зимовою красою і відкривати для себе мальовничість пейзажів своєї країни.

Також 16 грудня відзначають День “Все в Шоколаді”. Це свято, яке з’явилося у США, присвячене творчості та шоколаду. Шанувальників цього ласоща спонукають досліджувати та насолоджуватися його різноманіттям. Це день, коли можна покрити шоколадом майже будь-що, що завгодно, адже це час для шоколадних експериментів.

Упродовж церковного календаря, 16 грудня відзначається як день, присвячений пам’яті блаженної цариці Феофанії Візантійської. Феофанія народилася 863 року у Константинополі в царській родині Мартинакіїв і була дружиною візантійського імператора Лева VI Мудрого. Її сім’я відзначалася особливою релігійністю, і саме тому Феофанія отримала глибоке християнське виховання.

Лев та Феофанія відзначалися значними відмінностями. Лев віддавав перевагу земним насолодам, тоді як Феофанія прагнула присвятити своє життя служінню Богу. Ще до того, як Лев став імператором, їхнє подружжя пережило чимало труднощів. Батько Лева, увірвавшись у наклеп, ув’язнив свого сина та Феофанію на три роки. Пізніше, їхня донька Євдокія померла, що стало великим горем для Феофанії, яка довгий час тяжко переживала цю втрату.

Внаслідок цього вона відправилася до монастиря біля Влахернської церкви, де протягом тривалого часу віддавалася молитвам. У той час Лев знайшов затишче в обіймах іншої жінки. Неспроста Феофанія виражала бажання розірвати шлюб, але патріарх не давав згоди на їхнє розлучення. Їхнє спільне життя тривало 12 років і завершилося після смерті цариці.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin