Вінниця
19.05.2024
18.17° C
Вгору

На Вінниччині штучний інтелект CheckEye виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

Раніше такі дослідження проводили в обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центрі, а з другого серпня обстежуватимуть мешканців Теплицької громади. 

 «Діабетична ретинопатія посідає перше місце серед причин сліпоти та є одним з найпоширеніших ускладнень цукрового діабету. Розвитку діабетичної ретинопатії можна запобігти, якщо виявити її на ранній стадії. З 2014 року в області діяли проєкти для раннього виявлення ускладнень цукрового діабету з боку органів зору. Однак через пандемію COVID-19 робота була призупинена. На сьогодні існує інноваційна технологія, яка дозволяє за допомогою використання штучного інтелекту прискорити обробку зображення сітківки ока пацієнта, отриманого за допомогою фундус-камери. Вона дає змогу обстежити більшу кількість пацієнтів навіть у населених пунктах, де немає офтальмолога», – розповідає директор обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Пилип Прудиус.

Дослідження проводитимуть лікарі та медсестри Теплицького ЦПМСД. Вони вже пройшли відповідне навчання. Лікар за допомогою фундус-камера робить знімок очного дна, вона завантажується у хмару і за хвилину ШІ надає орієнтований діагноз.

 «Скринінг на первинному рівні пацієнти проходять абсолютно безкоштовно. Спочатку оглянемо диспансерних пацієнтів з діабетом, а тоді й інших пацієнтів. Фундус-камера працюватиме в нас до 20 серпня. Якщо будуть виявлені патології, скеровуватимемо хворих до вузьких спеціалістів», – підкреслила керівник Теплицького центру первинної медичної допомоги Галина Шевчук.

Зазначимо, що проєкт реалізується в рамках Меморандуму між Департаментом охорони здоров’я та реабілітації ОВА, обласним клінічним високоспеціалізованим ендокринологічним центром та громадською організацією «Українське громадське об’єднання сприяння хворим на цукровий діабет «Українська діабетична федерація».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin