Вінниця
27.07.2024
18.61° C
Вгору

Історія помічниці ветерана Алли Поліщук, яка допомагає військовим та їхнім сім’ям

Головна особливість професії помічника ветерана – те, що вони самі є колишніми військовими або членами їхніх родин. Це дає змогу працювати за принципом «рівний – рівному».
Спеціальність фахівця із супроводу ветеранів опанувала Алла Поліщук. З жовтня 2023 року вона надає інформаційно-консультаційні послуги тим, хто до неї звертається: чинним військовослужбовцям, демобілізованим, оборонцям, які знаходяться на лікуванні, а також їхнім дружинам, дітям, батькам. Сама Алла – дружина військового, який наразі боронить нашу країну на східному напрямку.

Помічниця ветеранів і дружина військового

Як це – чекати чоловіка з фронту, Алла Поліщук знає не з чуток. Її чоловік Микола Поліщук вперше пішов на службу у 2015 році. До середини 2016 року воював у секторі С, тобто в Донецькій та Луганській областях. Звільнився зі служби через хворобу.

Повернувся до лав Збройних Сил у 2022 році.

«У перший же день повномасштабного вторгнення чоловік ухвалив рішення знову стати на захист Батьківщини, а 25 лютого у нього вже був відповідний запис у військовому квитку. Для нього питання “іти чи не йти служити” – не стояло. Я знала, що так буде. Колишніх військових не буває», – розповідає пані Алла.

Навесні 2022 року Микола Поліщук воював у Київській, Чернігівській, Сумській, Полтавській, Донецькій областях. Брав участь у звільненні Києва. Згодом навчався керувати військовою технікою від західних партнерів за кордоном.

У червні 2022 року отримав поранення. 13 липня, за день до ракетного удару по площі Перемоги у Вінниці, Миколі зробили операцію. Через два місяці, після лікування та реабілітації, чоловік Алли знову повернувся на службу. За свої заслуги молодший сержант Поліщук отримав орден «За мужність» III ступеня.

Наразі бригада Захисника виконує бойові завдання в Донецькій області.

Разом з чоловіком Алла виховує двох синів. Старшому хлопцю 18 років. Навчався у Тульчинському військовому ліцеї, а зараз планує здобути фах юриста. Молодшому сину – 14, школяр.

«З одного боку я вже звикла до того, що чоловік постійно знаходиться у небезпеці. Людина звикає навіть до найгіршого. З іншого – у психологічному плані дружинам військовим, і мені зокрема, дуже важко. Був такий період, що чоловік тиждень не виходив на зв’язок. Це було ще у 2015 році. Хоча він попередив, що залишається без зв’язку, все одно була тривога. Особливо складно було молодшому сину, він тоді постійно дивився новини по телевізору і плакав, думаючи, що тата вже немає і він його побачить тільки по телевізору. Але, на щастя, згодом чоловік зателефонував, і діти заспокоїлись», – ділиться Алла Поліщук.

Долучитися до проєкту запропонував чоловік

До того, як надавати допомогу ветеранам, Алла Поліщук працювала у банку. Згодом звільнилася, щоб бути з дітьми та підтримувати їх. Подати свою заявку і прийти на співбесіду на посаду помічника ветерана Аллу підштовхнув саме чоловік.

«Він побачив оголошення і сказав, що я зможу, це моє і треба подаватися. Адже як дружина військового, на своєму досвіді я знаю, як треба їх підтримати. Звісно, коли чоловік тільки повернувся з фронту, він ні про що не розказував. Волів ділитися з побратимами. Але поступово почав розповідати про цей бік свого життя, знаючи, що я завжди поруч і завжди можу підтримати», – зазначає Алла Поліщук.

«Часто хлопцям необхідно просто виговоритися» – Алла Поліщук

Особистий досвід знадобився помічниці ветерана і в роботі. За її словами, часом військових потрібно просто вислухати та відволікти від страшних думок.

«Пам’ятаю, у 2022 році ми розмовляли з чоловіком телефоном, а у них там вибухи, обстріли. Це цивільним страшно, а хлопці на фронті сидять в окопі, жартують, сміються, жодної паніки. Проте коли вони повертаються додому, психіка вже працює інакше. Інколи хлопців може накривати: відчувається тривожність, тремор в руках, охоплюють спогади, паніка від гучних звуків: сирена, крик, плач дитини», – розповідає Алла.

Це все Алла Поліщук враховує у своїй роботі. До неї звертаються й інші дружини військових: частково, щоб отримати послуги помічниці ветерана, а також – виговоритися, поділитися розповідями про чоловіка.

З якими питаннями звертаються до помічниці ветерана

Як зазначає Алла Поліщук, спектр питань, з якими до неї звертаються, різний. Це і пільги на оплату житлово-комунальних послуг, оформлення пенсій, збір документів, лікування, реабілітація, освітні послуги.

Робоче місце помічниці ветерана – у Прозорому офісі соціального спрямування за адресою: вул. Замостянська, 7. Проте як і колеги, Алла Поліщук надає послуги й проактивно: у медзакладах, де лікуються Захисники, реабілітаційних центрах, протезних підприємствах.

«Все, що ми робимо для Захисників і Захисниць, для їхніх сімей, іде від серця. Тільки тоді людина зрозуміє, що ми дійсно входимо в її становище і розуміємо її. Бо маємо схожий життєвий досвід», – ділиться пані Алла.

Нагадаємо, наразі помічники ветеранів працюють у трьох прозорих офісах соціального спрямування Вінниці за адресами: просп. Космонавтів, 30 (другий поверх); вул. Замостянська, 7; вул. Брацлавська, 85.

До них можна звернутися з приводу оформлення документів, надання пільг, гарантій і компенсацій, отримати консультацію щодо статусу учасника бойових дій, ветерана, члена сім’ї загиблого, різних довідок, оформлення пенсій, встановлення інвалідності.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin