Від імені міського голови Сергія Моргунова до присутніх звернувся директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук та передав слова подяки конкурсантам, викладачам та батькам талановитих дітей. А також  наголосив на важливості розвитку культури попри усі складнощі, які переживає наша країна.

«Найважливішим сьогодні є можливість продовжувати розвивати культуру і плекати юні таланти, чим ми усі завдячуємо Збройним Силам України. Бажаємо, щоб у наступному році конкурс відбувся офлайн, аби надати ще більше можливостей для розвитку та плекання культури у нашому місті та за його межами, – зазначає Максим Філанчук. – Успіхи наших юних музикантів –  іще одне свідчення того, що Вінниця утримує першість за рівнем культурних послуг, яку неодноразово підтверджувало опитування  IRI Ukraine».

Як розповіла директорка Вінницької дитячої музичної школи № 1 Тетяна Бурдейна-Публіка, даний конкурс у 2021 році набув статусу Міжнародного та отримав патронат Міністерства культури й національної спадщини Польщі.

«Конкурс втілює глибокі цінності музики, сприяє обміну досвідом та виконавському росту молодих музикантів. Він покликаний популяризувати класичну світову музику, сприяє обміну науково-методичним досвідом, підвищенню рівня кваліфікації викладачів закладів мистецької освіти та для подальшого зміцнення та розширення культурних зв’язків у системі вітчизняної та європейської музичної освіти. А цьогорічний конкурс мав ще одну мету – підтримати Збройні Сили України! Усі кошти ми направимо на потреби наших Захисників», – говорить Тетяна Бурдейна-Публіка.

У конкурсі брали участь виконавці  мистецьких шкіл, спеціалізованих мистецьких шкіл-інтернатів та спеціалізованих мистецьких навчальних закладів усіх рівнів акредитації віком від 8 до 21 року в номінаціях «фортепіано», «струнно-смичкові інструменти» та «камерні ансамблі».

ІІІ Міжнародний Конкурс проводився у 2 тури, до другого туру пройшло 56 учасників. Особливістю цьогорічного конкурсу було обов’язкове виконання твору українського композитора у першому турі, а у другому турі – твору польського композитора.

З впевненістю та енергією  дипломанти конкурсу, після нагородження, презентували глядачам свої виступи, захоплюючи їх серця з перших нот.

Довідка:

До складу журі конкурсу входили польські та українські професійні музиканти та  викладачі України та Польщі: старший викладач кафедри фортепіано Львівської національної музичної академії ім. Миколи Лисенка, солістка Львівської національної  філармонії Маріанна Гумецька, Заслужений артист України Кирило Бондар, завідувач кафедри струнних інструментів та оперно-симфонічного диригування Одеської національної музичної академії ім. А. В. Нежданової Павло Купін, викладач кафедри фортепіано Краківської музичної академії Марек Шлезер, габілітований доктор мистецтв, доцент кафедри фортепіано Краківської академії Пьотр Ружаньскі, доцент Познанської музичної академії ім. І. Я. Падеревського Пьотр Неведзял, професор Познанської музичної академії ім.  І. Я. Падеревського Маріуш Деревецкі, композиторка, солістка симфонічного оркестру філармонії ім. К. Шимановського Йоанна Конажевська.

Партнерами конкурсу є:  Музична академія в Познані, Спілка польських камерних музикантів, Польський музичний центр в музичній школі Тортонського університету, Польсько-український фонд ім.. І. Я. Падеревського, Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського, Вінницький фаховий коледж мистецтв ім.. М. Д. Леонтовича та  Вінницька обласна філармонія ім.. М. Д. Леонтовича.

Гала-концерт переможців можна переглянути в інтернеті.