Вінниця
26.04.2024
8.31° C
Вгору

Бюджет на 2023 рік: основний кошторис Вінницької МТГ обговорили на громадських слуханнях

7 грудня у Вінниці відбулись громадські слухання щодо проєкту бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2023 рік. Через військові загрози захід відбувався в одному із міських укриттів. Проєкт головного кошторису представила директорка департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко. У перебігу презентації жителі громади, представники громадських організацій мали можливість поставити запитання та почути на них вичерпні відповіді, а також висловити власні пропозиції щодо наповнення бюджету та спрямування коштів у прийдешньому році.

На початку слухань заступник міського голови Андрій Очеретний коротко охарактеризував виклики, з якими довелося стикнутися після початку війни. Вони суттєво вплинули передусім на видатки бюджету 2022, адже чимало питань необхідно було вирішувати в оперативному порядку.

«Завдяки злагодженій роботі в першу чергу ми змогли підтримати Збройні Сили України. 400 млн грн депутати міської ради спрямували на купівлю військових облігацій, які пішли на обладнання, зброю, одяг, продукти харчування і, я думаю, ми одна з небагатьох громад в Україні, яка зробила такий вагомий внесок. Крім того, більше 400 млн грн ми направили на ті видатки, які стали викликами для нас. В першу чергу це сховища, укриття, «пункти незламності», закупівля генераторів у школи, садочки, лікарні, бібліотеки, які стали дійсно пунктами підтримки Вінницької громади. Третій виклик – це внутрішньо переміщені особи. Сьогодні їх більше 45 тисяч. Це ті люди, яких необхідно в першу чергу підтримати, тому що вони із зони бойових дій виїхали і багато чого натерпілися. Якщо говорити про чергові виклики, то, на жаль, 14 липня 2022 року в нас стався масований ракетний удар і якраз працівники департаментів, які тут присутні, стали одним цілим і гідно пройшли цей виклик, підтримавши всіх тих, хто постраждав внаслідок ракетного удару, – каже Андрій Очеретний. – Якщо говорити про 2023 рік, то викликів знову ж таки у нас буде багато, але завдяки бізнесу, завдяки вінничанам, завдяки громаді ми сьогодні стали сильніші. І я переконаний, що громада прийде в 2023 рік гідно. Це збалансована робота вінничан, бізнесменів, депутатського корпусу, департаментів, працівників міської ради, комунальних підприємств».

Під час доповіді Наталія Луценко ознайомила присутніх із основними показниками проєкту бюджету та зазначила, що він відповідає викликам сьогодення, є збалансованим та зберігає соціальне спрямування.

«Нинішній проєкт бюджету – це фінансовий документ, який формувався у найскладніший для нас час – час повномасштабної війни. Воєнний стан залишив свій слід у показниках економічного розвитку, обсягах доходів бюджету та пріоритетах видатків. Формування проєкту бюджету на 2023 рік здійснювалось згідно з вимогами Бюджетного та Податкового кодексів України, з урахуванням основних макропоказників економічного та соціального розвитку України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», проєкту Програми економічного і соціального розвитку ВМТГ на 2023 рік з дотриманням принципів: реалістичності та збалансованості показників бюджету, ефективності використання бюджетних коштів, пріоритетності забезпечення бюджетними коштами заходів Програми запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, Програми заходів забезпечення обороноздатності військових частин та територіальної оборони, а також заходів Комплексної Програми «Основні напрямки соціальної політики…» в частині надання допомоги мешканцям громади в умовах воєнного стану», – розповіла директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко.

За її словами, під час формування проєкту бюджету було також враховано пріоритети, цілі та заходи, передбачені Стратегією розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року.

Доповідачка детально поінформувала присутніх із показниками за доходами й видатками основного фінансового документу, за яким житиме громада у новому році.

Доходи бюджету

Бюджет на 2023 рік за доходами сформовано в обсязі 5189,6 млн грн. Від власних і закріплених доходів заплановано отримати 5056,0 млн грн, що на 10,8 відсотків більше порівняно з поточним роком.

Наталія Луценко зазначає: «Незважаючи на дискусії, які відбувалися під час бюджетного процесу, для бюджетів територіальних громад на 2023 рік збережено відсоток відрахувань податку на доходи фізичних осіб на рівні 64 відсотки; зарахування до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців; відновлено ставки акцизного податку на пальне».

Загальний фонд відіграє ключову роль у формуванні бюджету, оскільки забезпечує майже 94,6 відсотків доходів.

Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду у 2023 році залишаються:

  • податок на доходи фізичних осіб – 3259,8 млн грн
  • плата за землю – 287,0 млн грн
  • акцизний податок – 363,5 млн грн
  • єдиний податок – 751,5 млн грн
  • податок на нерухоме майно – 122,0 млн грн

від яких очікується 98 відсотків власних доходів.

Видатки бюджету

Видатки бюджету на 2023 рік визначені в сумі 5657,0 млн грн, в тому числі видатки за рахунок власних доходів збільшуються на 14,2 відсотки, і складуть 5523,6 млн грн, видатки за рахунок субвенцій та дотацій із державного і обласного бюджетів сформувалися на даний час у сумі 133,4 млн грн.

«В бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери і проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами, – каже директорка департаменту. – Структура видатків загального фонду бюджету на 2023 рік залишається без змін та вказує на його соціальну спрямованість, адже майже 47,0 відсотки всіх видатків загального фонду направляється на утримання соціально-культурної сфери та соціальний захист населення».

Крім того, в умовах воєнного стану виникають ситуації, які вимагають термінового вжиття заходів щодо попередження надзвичайних ситуацій або ліквідацій їх наслідків. Тому, проєктом бюджету передбачено 151,7 млн грн на відповідні заходи, в тому числі: 40,0 млн грн – на створення місцевого матеріального резерву; 6,4 млн грн – на придбання паливно-мастильних матеріалів; 100,0 млн грн – на виконання інших заходів програми надзвичайних ситуацій. В поточному році – на вказані цілі спрямовано 33,8 млн грн.

У проєкті бюджету також передбачено створення резервного фонду в сумі 161,6 млн грн (що становить 4,1 відсотка до видатків загального фонду). До прикладу, у поточному році за рахунок коштів резервного фонду для ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації на капітальний ремонт об’єктів житлово-комунального господарства було направлено 48,7 млн грн.

Водночас у бюджеті зарезервовані кошти на надання, в разі необхідності, допомоги населенню, військовим частинам та іншим громадам для вирішення питань захисту та сприяння перемозі.

«Підсумовуючи інформацію, хочу сказати, що проект бюджету 2023 року є бюджетом, який забезпечить стабільне функціонування всіх галузей громади в умовах воєнного стану, а після завершення воєнного стану – стане бюджетом розвитку», – каже Наталія Луценко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin