Вінниця
26.04.2024
8.26° C
Вгору

Виплати у розмірі 15 млн грн та інші види допомоги сім’ям загиблих захисників – як отримати? Що робити?

Почався десятий місяць героїчного протистояння України з росією. Багато захисників та захисниць вгризаються у кожен клаптик нашої землі, захищаючи її ціною власного життя. У полеглих героїв залишаються родини, які вимушені вчитися жити наново. Держава надає підтримку таким сім’ям. Поговоримо сьогодні про види та об’єми допомоги, на яку має право родина полеглого захисника. 

 

Нещодавно в мережі стали поширюватись фейки, що Уряд скасував виплати сім’ям загиблих захисників, проте це не правда. Тримаємо інформаційний фронт та розбираємось, хто має право на отримання грошової компенсації та інших видів допомоги від держави, як і в якій послідовності діяти у такій ситуації.

 

Верховна Рада прийняла зміни до бюджету, збільшивши витрати на оборону на 387 млрд грн. Згідно 168 постанови Кабінету Міністрів від 24 лютого 2022 року родини загиблих захисників мають право на отримання одноразової фінансової допомоги від держави у розмірі 15 млн гривень. Отже, як отримати цю допомогу і що для цього потрібно?

 

Деякі нюанси з точки зору закону нам розкрив та пояснив юрисконсульт вінницького Veteran Hub Ярослав Бойчук:

 

  • Хто саме з членів родини мають право на отримання виплати?
  • У першу чергу мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). 

*Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

 

  • Сім’я загиблого захисника має право на отримання грошової виплати тільки у випадку, якщо військовослужбовець, який перебував на службі в ЗСУ, загинув саме у результаті бойових дій, правильно?
  • Вірно. Якщо військовослужбовець, перебуваючи на службі, помер з інших причин, наприклад, за станом здоров’я, родина померлого не зможе отримати цю виплату. 

 

  • При загибелі захисника, яким чином можливо довести, що смерть наступила саме в результаті бойових дій?
  • Військова частина в обов’язковому порядку проводить службове розслідування для встановлення причин та обставин смерті, на підставі якого вже формується відповідний документ, який свідчить про причину та обставини смерті. Командир військової частини в свою чергу передає даний документ родичам загиблого. Тобто, родина самостійно не має це доводити, це робота військової частини.

 

  • Чи має право родина загиблого на отримання виплати, якщо військовий загинув не безпосередньо в зоні бойових дій, а, наприклад, в результаті обстрілу ракетами або дронами на відносно мирних територіях?
  • Так, звичайно. В даному випадку сім’я має ті самі права на отримання допомоги від держави.

 

  • Після подачі всіх документів та затвердження виплати протягом якого часу кошти мають виплатити родині?
  • У постанові конкретного строку виплати наразі не передбачено. Проте члени сім’ї можуть реалізувати право на її отримання протягом трьох років з моменту встановлення факту загибелі військового. 

 

Отже, який алгоритм дій членів родини при загибелі військовослужбовця для отримання грошової допомоги?

 

З моменту встановлення факту смерті протягом 10 днів командир військової частини, в якій проходив службу військовослужбовець, має направити в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки ТЦК та СП ( колишні військомати), звідки призивався загиблий, наступні документи 

  1. Витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини;
  2. Документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового;
  3. Витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця.

Проте надання документів може затримуватись в залежності від обставин та району проведення бойових дій. 

 

Наступним кроком для отримання грошової компенсації родина має подати до ТЦК та СП наступний пакет документів:

  1. Заяву про виплату одноразової грошової допомоги;
  2. Копію свідоцтва про смерть;
  3. Витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини;
  4. Документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового;
  5. Витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця;
  6. Копію лікарського свідоцтва про смерть;
  7. Копії сторінок паспорта отримувача одноразової допомоги з даними про прізвище, ім’я та по батькові і місце реєстрації;
  8. Копію свідоцтва про народження загиблого (для виплати допомоги батькам);
  9. Копію свідоцтва про шлюб (для виплати дружині);
  10.  Копію свідоцтва про народження дитини (для виплати дітям);
  11.  Копію рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (надають особи, які не були членами сім’ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні).

 

ТЦК та СП у свою чергу завіряє надані документи та протягом 15 днів відправляє їх на розгляд до Міністерства Оборони. Рішення приймається протягом 30 днів. За умови позитивного рішення здійснюється виплата компенсації, яка ділиться між членами родини загиблого.

 

Чи можна отримати компенсацію, якщо військовий вважається зниклим безвісти?

 

Так, можна. Заява про розшук військовослужбовця може подаватися родичем, представником військового формування, органом державної влади, органом місцевого самоврядування, громадським об’єднанням або будь-якою іншою особою, якій стало відомо про зникнення. У заяві необхідно вказати всю наявну інформацію, яка може сприяти розшуку. На підставі звернення родичів, Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надсилає письмовий запит на адресу командування військової частини, де проходив службу військовослужбовець на момент зникнення, щодо визначення його статусу за результатами проведеного службового розслідування у військовій частині.

Якщо отримати інформацію від Територіального центру комплектування та соціальної підтримки не вдається, то потрібно звернутись до правоохоронних органів.

 

Також хочемо звернути увагу, що родина має право на отримання грошового забезпечення військового, який вважається зниклим безвісти або перебуває в полоні, в повному обсязі.

Для отримання виплат родичі військовослужбовця мають звернутись до командира військової частини з наступним переліком документів:

  • паспорт;
  • довідка про реєстрацію місця проживання (якщо інформації немає в паспорті);
  • ідентифікаційний номер;
  • свідоцтво про шлюб (якщо є);
  • свідоцтво про народження дітей (якщо є).

 

 

Для більшої ефективності на кожному етапі рекомендуємо звертатись до юристів, які зможуть вчасно проконсультувати та надати необхідну допомогу. Це зможе пришвидшити весь цей болючий процес для родини полеглого героя. Для безкоштовної консультації завжди відкриті спеціалісти Veteran Hub у м. Вінниця за адресою вул. Славетна (8-го Березня), 29. Хаб надає підтримку сім’ям військовослужбовців і ветеранів та безпосередньо військовим. Там ви зможете отримати психологічну допомогу, юридичні консультації та допомогу з пошуку роботи в тилу.
Лінія підтримки: +38(067) 348 28 68.

 

Пенсія по втраті годувальника. Хто має право на отримання та як оформити?

 

Непрацездатні члени сім’ї полеглого захисника можуть оформити пенсію по втраті годувальника. На виплати мають право непрацездатні члени родини, які перебували на утриманні військовослужбовця, проте дітям призначається пенсія незалежно від того, чи перебували вони на утриманні чи ні.

 

Як зазначає Пенсійний фонд, пенсія призначається родинам не тільки загиблих військовослужбовців, а й осіб, які перебували на службі в:

  • Національній поліції;
  • органах внутрішніх справ;
  • Національному антикорупційному бюро;
  • пожежній охороні;
  • Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації;
  • службі судової охорони;
  • податковій поліції;
  • органах і підрозділах цивільного захисту;
  • Державній кримінально-виконавчій службі;
  • Бюро економічної безпеки тощо.

Який розмір пенсії та від чого він залежить?

Розмір пенсії залежить безпосередньо від причини загибелі захисника. Якщо військовий загинув при виконанні службових обов’язків під час несення служби, тоді розмір пенсії становитиме 70% грошового забезпечення полеглого, якщо право на отримання має одна непрацездатна особа з кола сім’ї. Пенсія у розмірі 50% грошового забезпечення військового призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї, якщо таких два або більше. У випадку, якщо годувальник помер внаслідок інших обставин, не пов’язаних з виконанням службових обов’язків, тоді начисляється пенсія у розмірі 30% від грошового забезпечення. 

Важливо! Пенсія також призначається, якщо військовослужбовець помер через 3 місяці або пізніше після звільнення зі служби внаслідок отримання поранення, контузії або захворювання під час ведення бойових дій.

Як оформити пенсію по втраті годувальника?

Для отримання такої пенсії потрібно подати заяву про призначення пенсії до уповноважених органів силових структур (міністерств чи відомств), в яких військовослужбовець проходив службу до дня смерті.

 

 

На яку допомогу родина полеглого військовослужбовця має право від соціального захисту?

 

З цим питанням нам допомогла розібратись директор Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова.

У Департаменті соціальної політики існує відділ соціального супроводу, робота якого направлена на допомогу і підтримку населення пільгових категорій.

За її словами наразі діє комплексна програма “Основні напрями соціальної політики на період 2022-2026 років”, вона зараз перезатверджена, оскільки попередня діяла з 2014 по 2021 рік. В оновленій програмі зібрані всі напрямки соціального спрямування, які спрямовані на підвищення соціальної захищеності вінничан і пільгових категорій населення. 

 

Яку допомогу може надати соціальний захист? 

 

    • Житлово-комунальні послуги

Сім’ї загиблих захисників і захисниць також відносяться до пільгової категорії, такі мають право на пільги на житлово-комунальні послуги. Наприклад, на період опалювального сезону соціальний захист надає компенсацію у розмірі 1000 грн щомісяця. Окрім того, сім’я загиблого захисника має право на пільгу у вигляді 50% знижки на житлово-комунальні послуги від державного бюджету, а соціальний захист, у свою чергу, компенсує ще 1000 грн кожного місяця в опалювальний період – з жовтня по квітень.

 

    • Відшкодування витрат на похорон полеглого героя

Також родинам полеглих захисників і захисниць надається матеріальне відшкодування витрат на похорон у розмірі 10 тис гривень через Комбінат комунальних послуг або в індивідуальному порядку. Наразі на обговоренні питання збільшення суми даної компенсації, тому можливо, в майбутньому вона буде збільшена. 

 

    • Матеріальна допомога при складних обставинах

Окрім того, сім’ї, які втратили на війні захисника чи захисницю, знаходяться на соціальному супроводі, соціальний захист опікується родинами даної категорії. Тому сім’я може отримувати матеріальну допомогу з міського бюджету при виникненні складних соціально-побутових обставин. Наприклад, якщо хтось з членів родини захворів, але сім’я не має матеріальних ресурсів для лікування або необхідна фінансова допомога на освіту дитини. Також запроваджені пільги на отримання послуг від діагностичного центру комунального підприємства. 

 

    • Продуктові набори

Сім’ї загиблих мають можливість отримання продуктових наборів в рамках допомоги пільговим категоріям населення, якщо є потреба.

 

Як отримати допомогу?

 

Для отримання допомоги необхідно звернутись до прозорого офісу за адресами пр-т Космонавтів, 30 або вул. Замостянська, 7 до спеціалістів соціального спрямування із заявою та відповідними документами, які, в свою чергу, розглядає комісія. Кожен випадок розглядається в індивідуальному порядку, та допомога видається відповідна. До уваги беруться як кількість членів сім’ї, так і умови проживання та життєві обставини. 

 

Також, Валентина Войткова зазначила, що наразі йде робота з розвитку та вдосконалення програм підтримки і допомогиу відповідності до поточної ситуації з початку повномасштабного вторгнення.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin