Вінниця
26.04.2024
8.97° C
Вгору

У Вінниці провели конференцію для експортерів

Фінансування для відновлення, стимулювання та зміцнення економіки в контексті експортної діяльності під час війни – про це говорили на конференції представники експортно-кредитного агентства України та Програма USAID “Конкурентоспроможна економіка України (USAID KEY).

Для експортоорієнтованого бізнесу з Вінниці та області провели конференцію на тему “Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку”. Крім вищезазначених тем обговорили й “портфельне страхування передекспортного кредитування”. Його суть полягає у можливості отримати кредит на виконання зовнішньоекономічного договору без застави.

За словами в.о. голови правління Експортно-кредитного агентства Руслана Гашева, така система кредитування користується попитом серед експортерів. За два місяці з часу запуску програми вже профінансували 26 проєктів по Україні.

Як розповів радник ПрАТ “Експертно-кредитне агентство” Руслан Рахов, програма розроблена таким чином, що її можна комбінувати з іншими програмами державної підтримки, як от, наприклад програмою “доступні кредити під 5-7-9%” чи іншими кредитними продуктами банків.

Пільгове кредитування експортерам на виконання експортних контрактів уже надають в “Укргазбанку”, “Ощадбанку” та “Укрексімбанку”.

Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний зазначив, що експортне фінансування надзвичайно важливе в мирний час, особливо ж – під час війни.

“Експорт – це суттєве наповнення нашого валютного резерву. Тож чим більше ми експортуємо, тим краще почувається наша національна валюта. Впродовж восьми місяців ми працюємо над тим, щоб економіка функціонувала і маємо суттєві результати. Зараз Вінниця має 138 релокованих підприємств, вінницькі виробники теж активно продовжують працювати й тримати економічний фронт. Паралельно потрібно розширювати свої можливості та виходити за межі українського ринку. Такі програми неабияк підтримають бізнес”, – зазначив Андрій Очеретний.

Директор “ПромАвтоматика Вінниця” Михайло Ганчук переконаний, що українських виробників повинен знати весь світ. І якщо раніше бізнесу вистачало локального ринку, нинішня ситуація змушує розширювати власні горизонти збуту.

“Кошти нам потрібні і це зараз питання не стільки розвитку, як виживання. В якийсь момент, коли почалася війна, виробництво зупинилося і продукція, яку ми виробляли стала неактуальною на ринку – на неї є попит, але в мирний час. Ми переформатувалися і запустили виробництво тих речей, які потрібні зараз саме нам та нашим військовим. Ми потребуємо коштів для того, щоб купувати комплектуючі – а все йде з-за кордону – тож необхідна валюта. А позаяк валюта постійно росте в ціні, нам потрібно продавати продукцію за кордон. Ми вже працюємо в цьому напрямку і хочемо збільшувати експорт. Тому дуже добре, що є розуміння з боку держави, що бізнесу потрібна така підтримка та допомога в експорті”, – сказав Михайло Ганчук.

ДОВІДКА: ЕКА України (Експортно-кредитне агентство) – це відкрита, клієнтоорієнтована державна компанія, яка допомагає українським експортерам бути конкурентними на світовому ринку. ЕКА працює лише з експортерами товарів та послуг та не підтримує сировинний експорт.

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin