Вінниця
27.04.2024
6.23° C
Вгору

Перший у світі пам’ятник Любомиру Гузару відкрили у Вінниці  

Днями у Вінниці відкрили перший у світі памятник Любомиру Гузару, Патріарху УГКЦ. Його встановили, ще 28 вересня, проте урочисте відкриття відбулося девятого жовтня. Його виготовили з бронзи та у повний зріст. Автори – українські скульптори: Борис Крилов та Олесь Сидорук.

Вже сьогодні, 11 жовтня очільники міста та області поклали квіти до памятника аби вшанувати пам’ять Любомира Гузара. Адже він – постать, яка об’єднує всіх українців, людина, котра зробила колосальний внесок у розвиток духовності і просвітництва.
Очільник міста Сергій Моргунов розповів, що благоустрій – справа Вінницької міської ради. А громада греко католицької церкви, в свою чергу, займалася встановленням. 

«Територія біля пам’ятника, на мою думку, має бути місцем для роздумів, спокою, для того, щоб в принципі зрозуміли, якою величною постаттю був Любомир Гузар. Я вважаю, що він був і є моральним авторитетом української нації. Він пройшов досить складний життєвий шлях. Його позиція багато в чому фактично визначала розвиток українського народу, української держави за часів незалежності, становлення і сприйняття суспільства в цілому, і релігії та церкви зокрема. Я думаю, що гуртування самої нації теж відбувалося не без участі Любомира Гузара. На мою думку, саме такі ініціативи важливі для того, щоб люди завжди пам’ятали свою історію і задумувалися над тим, який наш шлях в майбутньому.», – каже мер.

Пам’ятник Блаженнішому Любомиру з’явився завдяки спільним зусиллям міської ради, ПП «Українська Стратегія Гройсмана» Вінниччини та релігійної громади. 
Довідка:
Любомир Гузар (1933 –2017) – український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української Греко-Католицької Церкви (2001-2011). Він кілька разів відвідував Вінницю з пасторськими візитами. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin