Вінниця
23.06.2024
17.65° C
Вгору

Як у Вінниці вирішують питання добросусідства: найгостріші проблеми

Загалом від початку року Асоціація органів самоорганізації населення міста опрацювала вже 218 запитів, із них 70 – надійшли безпосередньо від жителів приватного сектору.

Звернення надходять щодо екологічних питань, поточного ремонту шляхів, встановлення дорожніх знаків, обмежувачів руху, нанесення розмітки. Крім того, великий блок становлять питання добросусідства. Останні виникають, зокрема через щільну забудову, коли сусіди не дотримуються чинних норм при зведенні житлових або господарчих споруд. Конфлікти нерідко пов’язані також із самовільним використанням земельних ділянок, що є чужою власністю.

«Коли виникають подібні спори, фахівці земкадастру, представники квартальних комітетів і ми виїжджаємо на місце, щоб зняти напругу, роз’яснюємо вимоги законодавства та яким чином можна вирішити конфлікт, – розповідає очільниця Асоціації та депутатка ВМР Наталія Панчук. – Ще частина скарг стосується захаращеності господ та земельних площ, які наразі стоять пусткою через від’їзд власників. У таких випадках квартальні комітети розшукують їхніх родичів і за їхнім погодженням прибирають та косять траву своїми силами, залучають і сусідів. Спільно робимо все, щоб ділянки не були занедбаними».

У чому небезпека самовільного використання територій загального користування

Водночас в Асоціації застерігають жителів від самовільного благоустрою на територіях загального користування.

«Здавалося б, люди із гарних мотивів стелять плитку поблизу своїх воріт, але здебільшого, роблять це без дотримання, до прикладу, зливових вимог. Від чого страждають сусіди, які живуть нижче рівня дороги. Тож вкотре підкреслюємо, що всі проєкти на територіях громадського користування повинні виконуватись із дотриманням норм та погодженням із департаментом комунального господарства та благоустрою ВМР», – наголошують тут.

Ще одним показовим прикладом є скарга, яку цими днями розглядали на 1-му провулку Замковий. Тут інвестор за символічної фінансової участі місцевих жителів замінив ділянку центрального водогону, що мав велику аварійність через солідний термін експлуатації. Втім тепер люди нарікають на стан дороги. Оскільки до асфальтування цієї ділянки має пройти щонайменше два роки для усадки ґрунту, вимагають негайно підсипати її щебенем.

«Саме органи самоорганізації населення розглядають левову частку гострих питань. Більшість вдається вирішити на початковому етапі. А коли це потребує великих грошей чи втручання відповідних управлінських структур, збирають засідання членів квартальних комітетів, де складають заявку до плану господарчих робіт Асоціації на наступний рік».

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin