Вінниця
19.05.2024
18.8° C
Вгору

Волонтери з Вінниці виготовляють багі для евакуації поранених

Вінницькі майстри виготовили та передали оборонцям за рік 15 багі. Для виготовлення каркасів волонтери купують метал та комплектуючі, тому собівартість одного багі становить 130 тисяч гривень. Захисникам їх віддають безкоштовно. Нині завершують тестування автомобіля для евакуації поранених. Він може рухатися зі швидкістю 80-90 км/год.

Про цн інформує Суспільне Вінниця.

Про це розповів власник автосервісу Костянтин.

У першу чергу — евакуаційні завдання. Вона легка, швидка і непримітна. Дана багі виконана на базі ВАЗ 2103. Усі комплектуючі були взяті з донорських автомобілів, які люди просто задарма нам передавали для того, щоб ми могли укомплектувати дану багі. Оскільки це “вазівська” класика, то проблем із запчастинами не має. Основна проблема — це зробити раму”, — сказав Костянтин.

Перед відправкою волонтери роблять тест-драйв в умовах, наближених до бойових: по болоті, під гору та з неї. Тестує автівку за кермом працівник автосервісу Олександр. Після поїздки він розповів, що ще варто доопрацювати.

Треба допрацювати систему, до задньої підвіски доробити ручки, щоб можна було триматися пасажиру. Можна, щоб ще сидіння регулювалося, бо людина низького зросту може не дотягнутися до педалей”, — розповів Олександр.

Волонтерка Олена Гуменчук-Мед сказала, що виготовляти такі авто для українських військових почали торік. Спершу каркаси для майбутніх багі робили на одному з підприємств області, а тепер їх виготовляють на одному з вінницьких автосервісів. За рік українським оборонцям передали 15 таких автівок.

На жаль, є одна втрата. Але не через вину самого транспорту, а підірвався, на жаль, цей транспорт на міні”, — розповіла Олена.

Вживані автомобілі благодійній організації “Берегиня країни” віддають безкоштовно. Такі отримували з Тернопільської, Хмельницької, Житомирської й Дніпропетровської областей.

Дуже багато людей йдуть на зустріч, відкривають кредитні лінії і чекають кошти. Машини люди віддають безкоштовно. Телефонують з усієї України, віддають безкоштовно. Кажуть, що вони хочуть бачити потім звіт, куди поїхали машини, які машини поїхали, де вони служать, як вони збираються”.

За словами Олени Гуменчук-Мед, найбільше запитів волонтери отримують на виготовлення саме евакуаційних багі. Можна їх використовувати й для розвідки.

Ці автівки рятують життя нашим захисникам. Вона легка, кілька людей її можуть витягнути з будь-якого болота, з пісків, там, де великі джипи грузнуть”.

Їхні автівки виконують бойові завдання на Донецькому і Запорізькому напрямках. Виготовляли багі для конкретної бригади під її індивідуальні замовлення.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin