Вінниця
17.05.2024
14.03° C
Вгору

Спаржа на Вінниччині? Історія вінничанина, який вирощує цікаву культуру

На Вінниччині збирають врожай спаржі. Цьогоріч, за словами вінничанина Володимира Білка, вона вродила на кілька тижнів раніше. Чоловік п’ять років вирощує культуру разом із друзями.

“Коли був студентом у Данії, ходив на фестиваль спаржі й дуже здивувався, що у нас це заячий холодок, а за кордоном його їдять. Спробував і мені сподобалося. Вирішив вирощувати в Україні. У 2014 році я виростив першу потім вирішив її розширити та шукав поля”, — розповів Володимир Білко.

Землю під спаржу чоловікові надала родина Химичів. Відтоді нішеву культуру вирощують разом, засадили нею один гектар.

“При теплій погоді вона росте від десяти до п’ятнадцяти сантиметрів за день. Це дуже швидко, а при холодній — не росте. Зраз є врожай, бо тепло, раніше, коли було холодно, то по два — три сантиметри виростала у день”, — пояснила Людмила Химич.

Підприємці вирощують три види гібридної та один вид сортової спаржі.

“У цьому році не типово, що перша спаржа з’явилася шостого квітня, бо зазвичай це перше — друге травня. Той спалах тепла, який був у квітні, дав провокацію. Спаржа пішла в ріст, а потім через холод пропала і тиждень не було. Два дні тому почали знову збирати”, — каже Володимир Білко.

За його словами, у догляді спаржа невибаглива та родить 15-20 років.

“У догляді вона проста, є шкідники, але їх мало, менше, ніж на овочах. Спаржу не важко вирощувати: основні елементи — це підживлення, захист від бур’янів, вода та тепло. Вона може рости і в тропічному, і субтропічному кліматах”, — каже чоловік.

"Росте від десяти до п'ятнадцяти сантиметрів за день": як на Вінниччині вирощують спаржу
Вінничанка збирає урожай спаржі. Суспільне Вінниця

Реалізують спаржу як гуртом, так і в роздріб. Ціна за кілограм, у порівнянні з минулим роком, як розповів підприємець, зросла на 50 гривень.

“На ціну впливає те, що це ручний збір, на сьогодні спаржа продається від трьохсот до чотирьохсот гривень за кілограм. Ми працюємо з ресторанами та постійними клієнтами, не підіймаємо ціну, бо у нас не велика площа”, — сказав Володимир Білко.

Урожай збиратимуть до кінця травня. Цьогоріч з гектара уже реалізували кілька центнерів. З червня — культуру готуватимуть до зими Якщо є запит, безкоштовно передають спаржу військовим. Торік віддали для захисників понад 200 кілограмів.

Джерело та фото: Суспільне Вінниця

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin