Вінниця
29.04.2024
14.38° C
Вгору

У вінницьких школах проводять навчання з цивільного захисту: деталі

У Вінниці традиційно у квітні у закладах освіти проводять навчання з цивільного та безпекового захисту на базі освітніх закладів. Медики, кінологи, сапери та рятувальники разом з учнями шкіл та вихованцями садочків відпрацьовували дії на випадок надзвичайної ситуації. Така ініціатива спрямована на підвищення обізнаності дітей щодо важливості безпеки та триватиме протягом місяця.

Про це повідомили у департаменті освіти Вінницької міської ради.

«Такі заходи є важливими для формування в учнів навичок та знань, необхідних для поведінки у надзвичайних ситуаціях, і незабаром відбудуться у всіх ліцеях, гімназіях та садочках, але у різних форматах», – зауважила директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.

До прикладу, ліцей № 33 вирішив обрати тактику «вигаданого замінювання», коли всі безпекові дії були реальними, а загроза – фальшивою.

Директорка навчального закладу Наталія Сидоренко зауважила, що лише на практиці діти краще засвоюють матеріал:* «Скільки б разів ми не говорили про безпеку в класах, поки дитина не пройде цей алгоритм цих дій – вона його не запамʼятає. Це не лише евакуація, а ще й домедична підготовка. Це про те, як дитина повинна реагувати в надзвичайних ситуаціях», *– говорить вона.

Власне, відповідно до правил безпеки, після оголошення про замінування учні звільнили приміщення та під супроводом вчителів попрямували в безпечне місце. Згодом до закладу освіти прибули кінологи, які шукали «вибухівку» зі службовою собакою.

Перевіривши школу, зробили «знешкодження», а ліцеїстам розповіли про види вибухонебезпечних предметів та правила поводження з ними.

«Діти мають знати, як діяти при виявленні вибухонебезпечних предметів, загрози життю, як пройти в укриття», – зазначає речниця ДСНС області Оксана Урбанська.

Щоб навчити учнів надавати першу домедичну допомогу та нагадати, як діяти в надзвичайних ситуаціях, на базі ліцею розгорнули 9 локацій з майстеркласами, де фахівці проводили практичні заняття з дітьми.

«Нам показали, як перенести людину з відкритим чи закритим переломом кінцівок за допомогою підручних засобів. Такі заняття – дуже важливі, особливо у воєнний час, адже може статись різне, тому правильно діяти та швидко надавати допомогу має вміти кожен українець», – прокоментувала учениця 10 класу Софія.

Також не менш важливим та цікавим для учнів виявилось знайомство з обладнанням, яке знаходиться в пожежному автомобілі. Рятувальники продемонстрували, чим і коли користуються, щоб якнайшвидше ліквідувати пожежу.

Директорка міського департаменту освіти Оксана Яценко підкреслила про важливість таких тренувань та їхнього регулярного проведення для забезпечення безпеки та готовності учнів до виникнення надзвичайних ситуацій.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin