Вінниця
29.04.2024
11.73° C
Вгору

Березень 2024 року став найспекотнішим за всю історію спостережень

Березень 2024 року став найтеплішим за всю історію спостережень, передає “Дивогляд” із посиланням на кліматичне агентство Європейського Союзу Copernicus.

За даними відомства, середня температура у березні цього року становила 14,14°С. Такий показник на десяту частину градуса перевищує рекорд 2016 року. Також така температура на 1,68°С тепліша за ту, що спостерігалася у 1800-х роках, коли температура на планеті почала стрімко зростати.

За словами експертів, від червня-2023 на Землі щомісяця встановлюються теплові рекорди. Однією з причин цього є теплові хвилі, які охоплюють значні території Світового океану. Також науковці стверджують, що рекордна спека не стала несподіванкою через сильне явище Ель-Ніньо, яке прогріває центральну частину Тихого океану і змінює глобальні погодні умови.

“Але його (Ель-Ніньо – ред. Дивогляд) поєднання з неприродними морськими тепловими хвилями зробило ці рекорди такими приголомшливими”, – сказала науковиця Центру кліматичних досліджень Вудвелла Дженніфер Френсіс.

Також кліматологи пов’язують більшу частину рекордної спеки з антропогенними змінами клімату, спровокованими викидами вуглекислого газу і метану, що утворюються під час спалювання вугілля, нафти і природного газу.

“Траєкторія не зміниться доти, поки концентрація парникових газів в атмосфері не припинить зростати. Це означає, що ми повинні припинити спалювати викопне паливо, зупинити вирубання лісів і якомога швидше вирощувати нашу їжу більш стійкими способами”, – сказала Френсіс.

Заступниця директора Copernicus Саманта Берджесс зазначила, що рекордна температура березня не була винятковою, як інші місяці минулого року, що побили попередні рекорди з більшим відривом.

“У нас були місяці-рекордсмени, які були ще більш незвичайними, але траєкторія не в правильному напрямку”, – сказала Берджесс.

У Copernicus заявили, що Земля пережила рік із середньомісячною температурою, що на 1,58°С вища за поріг, встановлений Паризькою угодою у 2015 році.

У березні-2024 середня температура поверхні світового океану становила 21,07 градуса за Цельсієм, що є найвищим місячним значенням за всю історію спостережень.

“Нам потрібні більш амбітні глобальні дії, щоб якомога швидше досягти чистого нуля”, – додала Берджесс.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin