Вінниця
27.07.2024
20.27° C
Вгору

4 січня – все про цей день: свята, традиції, події, іменини та заборони дня

Чи не щодня українці шукають інформацію про те, яке сьогодні свято. Звісно, є такі свята, про які знають і без допомоги інтернету, як-от Новий рік. Але коли такі гучні дати минають, то починається пошук інших свят.

Ми розповімо, яке свято 4 січня та кого варто привітати з іменинами.

4 січня — яке сьогодні свято

Всесвітній день абетки Брайля

Абетка Брайля допомагає читати незрячим людям або людям з вадами зору. Це спеціальні тактильні символи, до яких люди торкаються пальцями й можуть розуміти, про що йдеться. Зараз часто можна побачити маленькі вивіски за допомогою абетки Брайля при вході у магазини чи аптеки. Також він розміщується на упакованні ліків чи деяких продуктів.

Дату цього свята обрали на честь дня народження її автора — Луї Брайля. Сам Луї також був незрячим, він втратив зір у п’ять років через поранення. Проте він навчався в школі та був відмінником, але не міг читати, бо для людей з вадами зору не було такої можливості. Одного разу він дізнався про систему передавання повідомлень солдатами на війні у темряві. Система була складною для солдатів, тому не прижилася, але Луї на її основі розробив свою абетку, над якою почав працювати вже у 15 років. 

А у 1828 році Брайль закінчив навчання в університеті та став викладачем у цьому ж закладі. А вже наступного року вийшла його перша книга, в якій пояснювалася система кодів новоствореного шрифту.

День Ньютона

4 січня також відзначають день відомого вченого Ісака Ньютона. 4 січня — день його народження. Завдяки його відкриттям ми маємо зараз багато різних законів фізики, які допомагають розв’язувати різні задачі.

Яке сьогодні свято в церковному календарі й кому моляться віряни 4 січня

Згідно з новим церковним календарем, 4 січня відзначають Собор 70 апостолів. Вони були учнями Ісуса Христа, які зробили величезний внесок у поширення християнства у світі. 

Сімдесят апостолів відомі тим, що після Сходження Духа вирушили проповідувати Євангелія в різні куточки світу. За це багатьох із них кинули в темницю, інші загинули мученицькою смертю за свою віру. Протягом року церква згадує апостолів окремо, а 4 січня їх вшановують усіх разом.

Прикмети 4 січня 2024

Наші предки могли визначати погоду на кілька днів уперед лише за природними ознаками. Народні прикмети збереглися до наших часів.

  • Раніше вважали, що якою є погода сьогодні — такою буде і весь січень.
  • Якщо небо на заході сонця без хмар, то завтра буде потепління і світитиме сонце.
  • А якщо цього дня співають снігурі, то незабаром сильно похолодає.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня у народі існує низка заборон. Не можна відмовляти в допомозі, сваритися з іншими людьми та бажати їм зла. Також не можна ображати тварин.

Пам’ятні події 4 січня в історії

  • У 1919 році Рада Східної Галичини ухвалила рішення про приєднання до України.
  • У 1985 році в одній із клінік на півночі Лондона народилася дівчинка у першої у світі сурогатної матері.
  • У 1992 році Албанія та Узбекистан визнали незалежність України.
  • У 1992 році Україна також встановила дипломатичні відносини з Польщею, Естонією та Китаєм.
  • У 2004 році марсохід Спірит здійснює посадку на Марсі.
  • У 2010 році відкрили найвищий хмарочос у світі Бурдж Дубай.

Іменини сьогодні 4 січня

Іменини 4 січня відзначають Олександр, Архип, Афанасій, Лука, Марк, Микола, Павло, Прохор, Родіон, Степан, Тимофій, Пилип.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin