Вінниця
08.09.2024
13.83° C
Вгору

Що приготувати на Різдво: 12 пісних страв на Святвечір

Різдво в Україні – це час, коли рідні та близькі збираються за столом, а серця наповнюються теплом та вірою. Однією з найдавніших традицій цього свята є приготування та сервірування 12 пісних страв на Святвечір. Це число має глибоке символічне значення. Адже саме стільки апостолів було у Христа. Також ці страви символізують благословення та достаток на кожен місяць року.

Кожна родина має власне різдвяне меню. Якщо ж ви ще не визначилися з тим, які 12 страв поставити на стіл у Святвечір, скористайтеся наступними порадами.

12 пісних страв на різдвяний стіл – перелік та значення

  • Кутя

В основі цієї страви – пшениця. Її зерна символізують вічне життя. Подібно до насіння, що, потрапляючи в землю, проростає, людська душа є невмирущою. Мак та горіхи є символами достатку, а мед – це солодке життя, яке чекає на людину в Царстві Небесному.

  • Узвар

Цей напій символізує життя. Варять узвар на воді, що вказує на очищення душі та тіла. Саме узвар є традиційним напоєм для столу з 12 пісних страв на Святвечір.

  • Пісний борщ

Який стіл в Україні можна уявити без борщу? Єдина відмінність – він готується не на мʼясному бульйоні. До такого борщу добре пасуватимуть квасоля й галушки. У страви кілька значень. З одного боку, червоний колір нагадує про немовлят, яких стратили за наказом царя Ірода, коли він хотів вбити новонародженого Ісуса. З іншого, борщ – це символ достатку та добробуту.

  • Пісні вареники

Вони можуть бути з грибами, картоплею чи капустою та є уособленням ситості й благополуччя.

  • Голубці з рисом та грибами

Символізм цієї страви зрозумілий вже з назви, що містить слово “голуб”. Цей птах, як відомо з Біблії, є уособленням самого Святого Духа та символізує Божу любов, красу та силу Творця. Начинка може бути й іншою, головне, щоби до складу не входило мʼясо.

  • Вінегрет

Чудова пісна страва, що має різні варіації. Основні компоненти – варена картопля, морква, буряк та квашена капуста. Можна також додати консервовану квасолю, яблука та солоні огірки. Такий салат символізує весну, яка завжди приходить після зими та відроджує все довкола.

  • Запечена картопля

Картопля серед 12 пісних страв на столі у Святвечір є уособленням родинного достатку. Приготувати її дуже просто, а вийде гарантовано смачно.

  • Гриби

Часто на стіл у Святвечір ставлять гриби як окрему страву. Наприклад, мариновані або ж смажені. Вони символізують дві сутності Ісуса Христа – людську (ніжка) і божественну (шапка).

  • Часник

Цій закусці відводять окреме чільне місце на столі. Як відомо, в народній медицині він виконує функцію антисептика та противірусного. В христинській традиції люди зробили його символом здоровʼя та очищення від гріхів.

  • Запечена риба

В грецькій традиції імʼя Ісуса читається як Іхтіос, тобто риба. Тож ранні християни зробили її символом Спасителя. До того ж саме брати-рибалки першими пішли в учні Христові. Він їм сказав, що вони будуть “ловцями людей”. Тож не дивно, що риба є однією з обовʼязкових 12 пісних страв на Святу вечерю перед Різдвом.

  • Пиріжки

З начинками можна експериментувати, але вони мають бути пісними. Ця страва є символом щастя та здоровʼя, які може отримати чиста серцем людина.

  • Пампухи

Вони уособлюють тих, хто прийняв віру Христову та отримав вічне життя. Пампух – символ свята та солодкого життя й радості, що Бог дарує людям.

Якщо готувати ці страви усією родиною, стіл вийде ще смачнішим, а атмосфера теплішою. Саме це так потрібно усім українцям у важкі часи.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin