Вінниця
27.07.2024
18.72° C
Вгору

Як святкувати Різдво 25 грудня – головні традиції

Вже скоро розпочнеться період новорічних та різдвяних свят. Однак варто пам’ятати, що після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, низка церковних дат змістилася.

Зміни торкнулися й одного з найбільших релігійних свят — Різдва Христового.

Цьогоріч українці відзначатимуть його 25 грудня, тобто на 13 днів раніше.

Коли Святий вечір 2023

За традицією, напередодні Різдва відзначається Святий вечір. Цьогоріч українці сідатимуть за святковий стіл 24 грудня.

Святвечір припадає на останній день Різдвяного посту, а тому потрібно готувати лише пісні страви. На столі має бути 12 страв. Це число невипадкове, адже символізує 12 учнів Ісуса Христа (апостолів) та 12 місяців року.

Головне місце на святковому різдвяному столі займає кутя – каша з родзинками, перетертим маком і медом. Також на Святий вечір господині зазвичай готують пісний борщ, голубці, вареники, рибу, пампушки, узвар та інші страви, які полюбляють у сім’ї.

Святвечір відрізняється особливою традицією посту. Вважається, що протягом дня 24 грудня не можна їсти, тільки після появи на небі першої зірки вся родина сідає за стіл.

Як святкувати Різдво – традиції

Святкування Різдва Христового починається від самого ранку і проходить переважно у родинному колі. Українці зустрічають велике свято словами Христос народився! У відповідь потрібно говорити – Славімо Його!

25 грудня заведено ходити до церки на святкову молитву, а потім накривати щедрий стіл. У перший день Різдва закінчується піст, тому люди можуть їсти м’ясні та інші ситні страви.

З нагоди свята в українській оселі має бути дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує врожай, добробут, багатство, дух предків і оберіг роду. Його потрібно ставити на кут столу або будинку.

Однією з традицій святкування Різдва є колядки – народні пісні, в яких прославляється народження Ісуса Христа.

Колядники ходять по домівках, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини. За виконня пісні колядників пригощають солодащами або дають їм гроші.

Здавна наші предки вірили: чим більше колядників прийде до будинку, тим більше багатства і щастя буде в родині наступного року.

Ще одним давнім різдвяним звичаєм вважається ходіння з вертепом. Вертеп — це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, в якому показували вистави про народження Ісуса Христа.

Крім цього, досить поширеною традицією є різдвяні ворожіння. Під час святкових днів наші предки намагалися зазирнути в майбутнє і дізнатися свою долю.

Найчастіше до ворожінь вдаються дівчата, аби з’ясувати, коли вийдуть заміж, та ім’я майбутнього нареченого.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin