Вінниця
27.04.2024
6.01° C
Вгору

Вінницьким загальноосвітнім навчальним закладам передали третій том видання Світлани Трейковської «Небесна Сотня. Життєписи»

У День Гідності та Свободи, 21 листопада, у бібліотеці Вінницького ліцею №6 відбулася передача третього тому видання Світлани Трейковської “Небесна Сотня. Життєписи” – повідомляє Вінницька міська рада.

 

На потреби учнів шкіл ВМТГ передали 45 примірників з Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності за сприяння Зої Кузьменко – мами Героя України, активіста Євромайдану Максима Шимка.

 

Це вже п’яте видання Національного меморіального комплексу, яким поповнились бібліотечні фонди вінницьких шкіл. У 2021 році заклади загальної середньої освіти Вінницької громади отримали в користування два попередніх томи «Життєписів», а також два томи усної історії Майдану, що вмістилася у книгу «Майдан. Пряма мова».

 

На заході були присутні учні ліцею, директорка департаменту освіти Оксана Яценко та мама Максима Шимка Зоя Кузьменко, яка розкрила маловідомі біографічні факти про сина, спогади та свідчення рідних, друзів, земляків Героїв Небесної Сотні, про яких написано у виданнях.

 

«Займайтесь тим, що вас цікавить, ходіть на ту роботу, яка приносить задоволення, не заради грошей, а заради емоцій. Мій син завжди казав: «Проживіть життя так, аби було за що Вас згадати». Отож і ви намагайтесь прислухатись до його слів, радійте життю та цікавтесь історією нашої країни» – звернулась Зоя Кузьменко до учнів.

 

Директорка департаменту освіти Оксана Яценко виразила подяку Зої Семенівні: «Саме завдяки Вам, усі три томи видання потрапили до шкіл громади, в яких зібрані біографії людей, які в 2014 році загинули за ідеали Свободи, Гідності і Честі нашої країни. Символічно, що вручення усіх книг відбувається саме сьогодні, в День Гідності та Свободи. І зараз в цей нелегкий для країни час, коли ніхто не думав, що ми потрапимо в таку ситуацію, коли наш агресивний сусід почав повномасштабну агресію, і коли знову наші мужні захисники вийдуть боронити нашу країну, продовжуючи справу тих людей, які загинули на Майдані в 2014 році».

 

Також вона зазначила, що дуже важливо, щоб наше молоде покоління виросло національно-патріотично спрямоване, й зараз воно таке і є. 

 

«За 30 років незалежності, виросло покоління нових людей, які виховані не на рабській ідеології, а на ідеях європейської демократії, і саме ці діти незалежності, зараз стоять на передовій і захищають нас із вами. Наша справа це зростати та шанувати подвиг усіх героїв, які поклали свої життя на вівтар нашої Батьківщини. І я думаю, що ми ніколи не забудемо цей подвиг, адже маємо його шанувати і виростати справжніми патріотами, тому що, тільки справжні патріоти піднімуть нашу Україну», – звернулась до учнів директорка департаменту освіти Оксана Яценко.

 

Довідка про книгу

 

Третім томом видання «Небесна Сотня. Життєписи» завершується оповідь про всіх Героїв Небесної Сотні. 107 біографій, зібраних у цьому трикнижжі, формують своєрідний документально-публіцистичний мартиролог (список визнаних мучеників, імена яких наводяться в календарному порядку відповідно до дати їх мучеництва). В останньому томі – нариси про долі 36 активістів Євромайдану, які віддали життя заради перемоги демократії та процвітання суверенної соборної європейської України.

Книга розкриває маловідомі біографічні факти, спогади та свідчення рідних, друзів, земляків Героїв Небесної Сотні. На сторінках видання розкриваються витоки українського патріотизму, багатий духовний світ людей, здатних на найвищу самопожертву заради загального добра, розкривається феномен героїзму наших сучасників, яких покликано було здійснити свій особливий вибір у вирішальний для країни час та відстоювати права і свободи українців та європейське майбутнє України.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin