Вінниця
26.04.2024
8.77° C
Вгору

Сергій Моргунов прозвітував про муніципальні інвестиції 2021 року

Під час сесії міської ради, сьогодні, 24 грудня, міський голова Сергій Моргунов традиційно презентував звіт про головні проєкти, які реалізовували в місті протягом 2021 року.

 

Медицина

Цьогоріч завершили будівництво наймасштабнішого проєкту у сфері охорони здоров’я міста за останні 30 років. Новий корпус міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги оснастили найсучаснішим обладнанням. 

 

«Я вважаю, що це найбільш амбітний і найбільш ексклюзивний на сьогодні серед всіх муніципалітетів України проект, який ми реалізували. Робота над ним розпочалась у 2017 році, і його підтримав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман в частині фінансування. Загальна вартість цього проєкту – 273 млн грн. З яких 161 млн грн – це ресурс територіальної громади; 72 млн грн – кошти, які направив Уряд Гройсмана; 25 млн – це кошти, направлені по програмі «Велике Будівництво», – зазначив Сергій Моругнов. 

Капітально відремонтували дах поліклініки міської клінічної лікарні №3 на Старому місті. Також завершили капремонт амбулаторії ЦПМСД №3, який розпочали ще торік. Триває будівництво регіонального центру серцево-судинної патології, який реалізовується з 2018-го року. Це спільний проект зі Світовим банком, Урядом України та Вінницькою ОДА. З початку його реалізації за рахунок коштів громади в устаткування та обладнання інвестували 54,8 млн грн. На наступний рік в бюджеті ВМТГ передбачено ще понад 51,5 млн грн на оснащення кардіоцентру необхідним обладнанням.

 

Спорт

Чимало зробили цьогоріч у галузі спорту. Відкрили спорткомплекс «Аква – Він». Об’єкт, який понад 15 років взагалі не працював.

«Нагадаю, коли Володимир Гройсман був мером, саме за його ініціативи почались перемовини з Міністерством оборони щодо передачі СКА громаді. А в 2015 році він, вже будучи Прем’єр-міністром України, підписав розпорядження щодо передачі в комунальну власність цього об’єкта. Ми тоді шукали інвестора, щоб в повній мірі запустити цей комплекс. І зрештою прийняли рішення, що розпочинаємо реконструкцію самостійно. Це навіть не реконструкція, а будівництво, якщо говорити про ті всі конструктивні елементи, в якому жахливому вони були стані. 84 млн грн направили на цей об’єкт, з яких 75% – це кошти територіальної громади, і 25% – це кошти держави. Цей спорткомплекс достатньо підсилить наші можливості в галузі спорту. Тому що у ньому можна проводити загальноукраїнські змагання з різних видів спорту», – зазначив очільник міста.

Крім того, цього року придбали в комунальну власність «Льодову арену» в Центральному парку. 

 

Освіта

Провели реконструкцію спортядра школи №29 на Київській. Збудували чотири спортивних майданчики: біля школи №12 і в Стадниці; та у 2-х садочках (№43 і №21). У закладах освіти продовжили програму по термомодернізації. Зокрема завершили комплексне утеплення школи №13, дитячих садків №47 та №21. Розпочали термореновацію гімназії №23 (замінили покрівлю) та продовжили роботи по перехідному об’єкту – Палацу дітей та юнацтва. Замінили покрівлю школи №9.

 

Інфраструктура

У 2021 році капітально відремонтували та збудували 4,6 км доріг. Зокрема, виконали комплексний капремонт ІІ черги вул. Д. Нечая (від вул. Московської до вул. Брацлавської), вул. Гальчевського (від Московської до Шепеля), вул. Сабарівське шосе, проїзду по вул. Маяковського та ін. За програмою співфінансування заасфальтували 11 вулиць у приватному секторі (мікрорайони Корея, Старе місто, Пирогове, Олієжиркомбінат). Збільшили протяжність веломережі до 88,5 км (в цьому році в рамках комплексного капремонту та реконструкції доріг облаштували 9,5 км нових велодоріжок).

 

Цього року запустили нові тролейбусні маршрути: №15А «Вишенька – ВПЗ» та №14А «Залізничний вокзал – Юзвинська – Вишенька». А маршрут №12А «Гніванське шосе – Немирівське шосе» продовжили до сіл Щітки та Писарівка. Запровадили чотири нові автобусні маршрути, в т. ч. два – до Вінницьких Хуторів. Встановили чотири світлофорних об’єкти. Облаштували 363 паркомісця.

 

Здали в експлуатацію муніципальний будинок на вул. Маяковського на 80 квартир. Капітально відремонтували 14 ліфтів та дахи в 40 висотних будинках. Замінили інженерні мережі в 42 багатоповерхівках. Ці роботи проводили як в будинках житлового фонду, так і в будинках ОСББ.

 

Цьогоріч встановили 1683 світлодіодних світильники. Зокрема, завершили спільний проект із НЕФКО з модернізації вуличного освітлення п’ять магістральних вулиць зі встановленням 920 LED-світильників. Крім того, змонтували 763 світлодіодних світильники в різних мікрорайонах міста, а також у Десні.

 

Провели реконструкцію 4,7 км мереж теплопостачання. І остаточно вирішили питання стабільного забезпечення теплом та гарячою водою 26 тисяч сімей, які отримували ці послуги від котельні «Маяк», – її придбали в комунальну власність громади.

 

Збудували та реконструювали 7,2 км мереж водопроводу та каналізації,  в тому числі в районах з приватною забудовою – 3,4 км. Також проводили реконструкцію і будівництво мереж в складі комплексного ремонту доріг, прибудинкових територій і для потреб індустріальних парків.  Збудували дві каналізаційні насосні станцій (по 2 пров. Бестужева та вул. Федорова).

 

Що планують реалізувати у 2022 році?

Наступного року завершиться реконструкція харчоблоку МКЛ №1, який забезпечить потреби всього медичного містечка на Вишеньці.

«Почнемо ще один амбітний проєкт плануємо розпочати І чергу реконструкції терапевтичного корпусу МКЛ №1. Це 5 поверхів, де ми повинні створити належні умови для перебування пацієнтів в стаціонарі, щоб вони отримували якісні медичні послуги. Цей проєкт триватиме декілька років. Спочатку нам потрібно підготувати відповідний персонал, щоб цей заклад  був взірцем для інших медичних закладів не тільки Вінниці, а й всієї України»,    говорить очільник міста.

 

Також у планах розпочати капремонт 4-го поверху акушерського корпусу «Центру матері та дитини» для облаштування палат сумісного перебування немовлят та їх матерів.

 

В 2022 році спрямують муніципальні інвестиції і у спортивну сферу. Наступною школою, де реконструюють спортивний майданчик і створять сучасний комплекс для занять фізкультурою і спортом, стане гімназія №6. Також збудують спортмайданчик для ігрових видів спорту для учнів школи №19. Та облаштують спортмайданчики у дитячих садочках №60 та №14.

 

Буде завершена комплексна реконструкція із термореновацією будівлі Палацу дітей та юнацтва. Продовжиться утеплення гімназії №23, а покрівлю школи №21 капітально відремонтують. Крім того, розпочнеться новий великий проєкт по термореновації 9 муніципальних закладів, під який планується залучити кредитні кошти в розмірі 200 млн.  Йдеться про Пологовий будинок №1 та різні заклади освіти. Це дві школи (№12 та №31) та  6 дитячих садочків: №№ 13, 25, 29, 34, 59, 74. У підсумку, коли проєкт завершать, Вінницька громада матиме вже 31 утеплений садочок і 18 шкіл.

 

У місті продовжать працювати над розвитком інфраструктури. Зокрема,  планують завершити роботи по проєктно-кошторисній документації майбутнього вантового мосту через залізничні колії, який з’єднає Замостя і Тяжилів, що дозволить перенаправити транспортні потоки, розвантаживши вулицю Лебединського та Брацлавську.

 

«Буде продовжена розбудова інфраструктури індустріальних парків. Продовжимо там будівництво доріг – йдеться про першу у місті бетонну дорогу протяжністю 1,5 км. Проведемо будівництво та комплексну реконструкцію 3,7 км доріг: завершимо вул. Батозьку, де роботи вже тривають. Зараз там повністю замінили всі мережі, облаштовують «корито» для встановлення плит під трамвайні колії. Крім того, розпочнемо реконструкцію вул. Пирогова – від Скалецького до Малиновського, з заміною трамвайних  колій. Так як ми це зробили на перехресті Юності/Келецька, 600-річчя/Келецька, Замостянській»,- каже Сергій Моргунов. 

 

У планах на наступний рік заасфальтувати 17 вулиць по співфінансуванню по заявках, які надійшли від мешканців. А також – збудувати/реконструювати 6,1 км мереж водопроводу та каналізації.

 

У житловому фонді планують відремонтувати конструктивні елементи в 68 висотних будинках (в тому числі 41 ОСББ) та здати в експлуатацію муніципальний будинок на 105 квартир з підземним паркінгом на вул. А. Бортняка.

 

Також продовжиться реконструкція злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця». Роботи стартували у вересні. Очільник міста розповів, що вже створено виробничу базу (будівельний майданчик, бетонний завод, лабораторія), проведені земляні роботи по розширенню смуги і влаштуванню зливової каналізації, роботи по фрезеруванню старого покриття, його армуванню та укладанню вирівнюючого шару бетону.

 

«В наступному році за умови стабільного державного фінансування в аеропорту будуть проводитись основні будівельні роботи. А саме – укладання основного шару покриття товщиною 38 см, влаштування світлосигнального обладнання, навігація і вирішення всіх питань, які стосуються  безпеки, посадки, злетів літаків. Зі свого боку, наголошую на тому, що ми залучаємо 300 млн грн кредитних ресурсів на виконання першої черги реконструкції аеровокзалу для того, щоб збільшити пасажиропотік. Згідно проєкту, після реалізації реконструкції аеровокзалу, ми в годину зможемо приймати два борти. Тобто, ми працюємо на перспективу як міжнародного, так і внутрішнього спрямування», – розповів Моргунов.

 

Ще один дуже амбітний проєкт громади – створення першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку «Кристал». У 2022-му планується здати в експлуатацію першого з 2-х корпусів, де передбачена реконструкція. Та розпочати роботи по другому корпусу.

 

«Цей проєкт ми реалізуємо завдяки підтримці народного депутата Максима Пашковського по залученню коштів субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток, а також по державній програмі «Створення центрів креативної економіки». Хочу окремо подякувати заступнику Міністра розвитку громад та територій України Івану Лукері та Міністру Олексію Чернишову за те, що підтримали цей проєкт. Ми створюємо простір на 8500 м2, де молоді люди матимуть можливість розвивати свої стартапи та бізнес-ідеї. Там буде ІТ-школа, а це і залучення студентів. Для нас важливо, щоб молодь працювала в Україні на розвиток територіальної громади Вінниці. Наше завдання – створити належні умови і дати відповідні стартові позиції», – підкреслив міський голова.

 

Крім того, стартує реконструкція будівлі для Центру розвитку підприємництва на Соборній, 68. Це будівля комунальної власності, в якій створять сучасний Бізнес Хаб для малого і середнього бізнесу. В ньому підприємці отримуватимуть весь спектр послуг та консультацій.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin