Вінниця
26.04.2024
7.93° C
Вгору

Мер Вінниці показав, як триває реконструкція музею-садиби Михайла Коцюбинського 

У Вінницькому музеї-садибі Михайла Коцюбинського триває реставрація. Наразі завершили перший етап ремонтних робіт та перейшли до капремонту адмінбудівлі. Осучаснити заклад планують до осені.  Про це повідомляють  вінницький міський голова Сергій Моргунов.  

“Реконструкцію унікальної пам’ятки розпочали ще торік. Перший етап завершений – вже відреставровані головні меморіальні будівлі. Це хата, де народився письменник, а також комора та сторожка, які родина Коцюбинських використовувала у господарстві. Зараз триває друга черга реконструкції – капремонт адмінбудівлі. Після зими робітники приступили й до утеплення фасаду”, — зазначив мер. 

Наразі у закладі частково перекрили та підсилили дах, а також зробили гідроізоляцію та бетонну стяжку підлоги у самому приміщенні. Зокрема, в музеї замінили системи водопостачання та опалення, встановили нові енергозберігаючі вікна та вхідні двері, а стару веранду демонтували та підготували фундамент під нову споруду. Окрім того, там виконують й внутрішні та електромонтажні роботи. 

“В адміністративному приміщенні не лише працюють наукові співробітники закладу, тут традиційно відбуваються виставки, мистецькі презентації та заходи. А також є фондосховище, в якому зберігається понад 10 тисяч музейних предметів, серед яких і цінні меморіальні експонати. Осучаснити адміністративну будівлю плануємо до осені. Далі буде завершальний етап реконструкції – благоустрій території музейного комплексу. Важливо зберегти цю зелену оазу посеред міста та зробити її більш привабливою для містян і туристів. А для того, щоб інтегрувати музейний простір у міський, ми проведемо архітектурний конкурс “Коцюбинський вдома”. Тож в подальшому перетворення зазнає і площа біля пам’ятника письменнику. З нетерпінням очікую фінального результату, адже музей – фактично культурна та туристична візитівка Вінниці, а постать Коцюбинського знакова для всієї країни. І це чудова нагода підготуватися до гідного відзначення сторіччя музею у 2027 році”, — йдеться у повідомленні. 

Проєкт з реставрації музею-садиби Михайла Коцюбинського, яка є  пам’яткою історії національного значення, розрахований на 3 роки. Паралельно тривають роботи з розробки сучасних експозиційних комплексі, де буде більше автентичних речей і інтерактиву. 

 

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin