Вінниця
16.09.2024
19.64° C
Вгору

Чи корисно слухати музику перед сном: дослідження вчених

Наукове дослідження поставило під питання ефективність використання музики як засобу для покращення якості сну. Виявилося, що для деяких людей музика може заважати засинанню і навіть негативно впливати на якість сну.

Про це повідомляє Знай.ua, посилаючись на дослідження Американського Фонду вивчення сну.

Американський Фонд вивчення сну зазначає, що ефект музики залежить від індивідуальних уподобань, а експерти зазвичай рекомендують слухати спокійну музику з ритмом 60-80 ударів на хвилину.

Нове дослідження, яке включало 209 учасників, вивчало зв’язок між слуханням музики і сном. Учасники ділилися інформацією про свої звички слухання і як часто мелодії «налітають» на них під час сну.

У другої частині експерименту 50 осіб прослуховували популярні пісні перед сном, при цьому їхні сновидіння аналізували за допомогою полісомнографії.

Виявилося, що у тих, хто не міг позбутися нав’язливих мелодій, виникали труднощі із засинанням, збільшувалася ймовірність пробудження від кошмарів, і вони частіше перебували у поверхневому сні. Записи електроенцефалограми показали, що у них відбувалася активізація пам’яті під час сну, що зворотно впливало на його якість.

Таким чином, виявилося, що навіть інструментальна музика може заважати сну у багатьох людей, проте загалом поширене переконання про позитивний вплив музики потребує перегляду.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin