Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» потребує змін: причина

З огляду на поточні темпи використання бюджетних коштів, повне погашення боргу перед банками за компенсаціями пільгових ставок за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» є складним завданням.

«Ми можемо зменшити щомісячні потреби програми, сфокусувавши її, стримуючи зростання портфеля і знижуючи обсяги компенсацій. Тоді наявний бюджет буде частково перекривати борг. Але, судячи з поточної динаміки, повністю покрити заборгованість буде викликом. Отже, треба рішучіше переглядати умови програми», – таку думку висловила директорка департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Первін Дадашова в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За словами директора департаменту, Фонд розвитку підприємництва (ФРП) зараз щомісяця виплачує більші обсяги коштів банкам, ніж торік, і виконує зобов’язання досить системно.

«Водночас щомісяця на портфелі 129 млрд грн виникає від півтора до двох мільярдів гривень нових вимог щодо компенсації. Тому борг Фонду – динамічна цифра, і важливо розуміти, чи здатні ми взагалі його зменшити, наприклад, до кінця року», – поінформувала Дадашова.

Розповідаючи про те, як можуть скоротитися середньомісячні видатки на держпрограму з огляду на нещодавні зміни до неї, директорці було важко назвати конкретну цифру. Однак зазначила, що скорочення щомісячних витрат на “5-7-9%” не буде радикальним без подальших змін до дизайну програми.

Дадашова дотримується думки, що прискорення виплат Фондом, яке спостерігається, надає змогу тимчасово погасити заборгованість, наявну з 2023 року, яка на початок червня була на рівні 5,8 млрд грн, але не розв’язати повністю проблему з виникненням і погашенням боргу.

«Поточний борг Фонду – компенсації останніх двох-трьох місяців. Наприкінці минулого року ми зіткнулися з “хвостами” майже в шість місяців, критичними для всіх учасників процесу. Ми повинні щонайменше не погіршувати поточний темп і до кінця року якомога більше знизити борг», – додала вона.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin