Вінниця
14.09.2024
27.25° C
Вгору

Завтра стартує 88-ий концертний сезон для Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича.

Завтра, 28 серпня, стартує 88-ий концертний сезон для Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича.

Першим концертом, що відкриває сезон, стане «Переможна симфонія». У програмі заходу «Відлуння ХХ століття» Віталія Самойлюка, Симфонія №3 «Переможна» Золтана Алмаші, «Свято» Миколи Балема, та вперше в Україні та Вінниці прозвучить світова прем’єра «2022. Хроніка війни» Олександра Гоноболіна, що присвячується незламному Херсону.

Як повідомив напередодні під час прес-конференції Віктор Бронюк, нещодавно призначений генеральний директор Вінницької обласної філармонії, цьогорічний сезон буде потужним та цікавим. 

“Усі хто цікавиться культурою та бажає підтримати колектив філармонії, запрошуємо на концерти. Філармонія і надалі даруватиме прихильникам музики регулярні концертні програми та продовжуватиме приймати активну участь у соціальну житті міста, підтримуючи талановиту молодь в рамках проєкту «Об’єднані музикою», даючи концерти для наших воїнів-захисників,  та підіймаючи дух поранених в шпиталях та реабілітаційних центрах,” – наголосив Віктор Бронюк. 

Ірина Швець, головний художній керівник філармонії,  зазначила, що наразі сильно зросла цікавість до української музики, тому в новому сезоні вона буде представлена широкою стильовою палітрою. Окрім того, на слухачів чекатимуть музичні експерименти і колаборації, а також відбудеться залучення великої кількості нових виконавців та диригентів, особливо із талановитої молоді Вінниччини, якою багатий наш край.

Дуже хвилюючою, назвав Георгій Курков, художній керівник та диригент філармонії, можливість виконувати  на сцені Вінницької обласної  філармонії прем’єру «2022. Хроніка війни» Олександра Гоноболіна, яка досі не звучала в Україні, і це буде її перше виконання на Батьківщині в рамках світової прем’єри.

Поема «2022. Хроніки війни» народжувалась у перші дні війни в окупованому Херсоні. Закінчив її митець у Франції з надією на Перемогу. 11 листопада – в день визволення Херсона – маестро представив слухачам поему у себе на сторінці у Фейсбуці та підписав: «Сьогодні саме цей день, коли Херсон зітхнув і обіймашкам від щастя немає меж! Це звучання синтезованих інструментів, але я впевнений, що скоро мої херсонські земляки, та й не тільки, почують цей твір наживо. Твір вистражданий душею. Слава Україні, Слава ЗСУ! Слава всьому українському народові!».

І от саме цей твір звучатиме на першому ж концерті сезону.

Підсумовуючи, 88-ий концертний сезон Вінницької обласної  філармонії прийдеться «до смаку» як прихильникам класичної музики, так і любителям  музичних експериментів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin