Вінниця
30.04.2024
10.72° C
Вгору

«Туризм та Культурні креативні індустрії»: територію колишнього санаторію перетвориться на туристичну родзинку Вінниці

Долю території колишнього дитячого санаторію імені Михайла Коцюбинського, відомої як «SUN Територія», обговорювали у Вінниці. Тут впродовж 12-14 квітня проходила резиденція «Туризм та Культурні креативні індустрії». Унікальність такого формату в тому, що участь беруть експерти з різних напрямків: екологи, митці, архітектори, художники тощо. Разом вони дають відповіді на різні питання, проводять брейншторм та зі свого досвіду розказують, як краще реалізувати ідею. Повідомляє I-VIN.INFO.

Стартувала перша резиденція з трьох запланованих, на яких обговорюватимуть ідеї, як покращити «SUN Територію». За словами директорки ГО Мистецького об’єднання «Плай» Олександри Венславовської, з командою вони вигадали такий формат, аби розподілили всю роботу на три частини. Одна з них і тривала впродовж 12-14 квітня у Вінниці.

«У перший день ми знайомили гостей з контекстом Вінниці, з її культурним та інфраструктурним середовищем для експертів, які приїхали з інших міст. Тобто, ми гуляли містом, заходили у різні інституції, знайомили їх з тим, що в нас є. Це треба, щоб у них створилося уявлення, що та хто є у місті, і для чого вони тут існують», – каже Олександра.

На другий день резиденції було занурення у роботу. Експерти та митці побували на самій території, побачили різні локації, які там є. Загалом, говорили про мобільність, доступність до цього місця, як для бенефіціарів, так і для мешканців, які живуть поруч. Проводив екскурсію директор департаменту маркетингу та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені. Він і розповідав про історію цієї території: відколи і чому вона перестала функціонувати як санаторій. У такий спосіб предметно показали усім, які є наявні ресурси, чого не вистачає, що треба оновити, а що не підлягає відновленню.

«Нам навіть деякі учасники казали, що пройшли 12 кілометрів за другий день. Ми дійсно багато ходили, але ще не всюди, куди треба. Проте у нас буде ще одна резиденція з еколандшафтною тематикою. Ми будемо працювати більш прицільно вже протягом наступних резиденцій. Тобто, роботи маємо дуже багато щодо цього

колишнього санаторію», – запевняє Олександра Венславовська.

А на третій день проводили воркшоп, на якому учасники у буквальному сенсі вивантажували на папір усе, що побачили та дізналися з попередніх днів резиденції. Для дієвої роботи експерти розписали глобальні та локальні виклики, цілі, тощо. Усім процесом керувала кураторка резиденції «Туризм та культурні креативні індустрії» Мар’яна Куземська. Вона і підказувала учасникам, на що варто звернути увагу, які загрози та виклики можуть повстати в облаштуванні санаторію.

Далі учасників розділили на три команди, які прописали свої ідеї, виклики, сценарії тощо. Після презентації кожної з концепції, були дискусії щодо різних ідей. Завдяки професійності та експертності учасників резиденції окреслили кілька сценаріїв можливого розвитку колишнього дитячого санаторію імені Коцюбинського.

Як поділилась своїми враженнями експертка з екології та озеленення комунального підприємства «Інституту розвитку міст» Любов Колосова, вона прагне зберегти екологію, природні речі, які вже є на території. Також показати, які ідеї можна реалізувати більш екологічним шляхом, з повагою до навколишнього середовища та до людей, які живуть поруч з цією територією.

«У нас тут зібралася дуже хороша команда, тому шансів реалізувати на повну потенціал цього дитячого санаторію, є багато. Тут немає внутрішніх конфліктів чи розбіжностей. Існують лише зовнішні ризики, але сподіваюсь, що їх врахують під час планування території. На мою думку, цінність цього санаторію у природності та тиші. Тому пропонувала ефективно використовувати хащі, а також додатково засаджувати територію деревами. Адже науково доведено, що застосування рослин може бути дієвим в якості шумового бар’єру. Це просте рішення, яке працює. До того ж, місцевим важливо, аби голосні звуки їм не заважали. Адже тут проводитимуть різноманітні заходи та фестивалі», – запевняє Любов Колосова.

Загалом, планують провести ще дві резиденції, після яких і сформують повноцінну концепцію розвитку колишнього дитячого санаторію імені Михайла Коцюбинського. Наступні резиденції мають пройти до кінця червня 2024 року.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin