Вінниця
29.04.2024
11.73° C
Вгору

Як зробити патріотичні крашанки на Великдень 2024?

Жовто-блакитний тандем кольорів, що став символом незламного духу та єдності України, має бути присутнім на святковому столі кожного українця. Як пофарбувати великодні яйця у необхідні відтінки розповідає “Апостроф”.

Традиція фарбувати яйця на Великдень існує в нашій країні з давніх-давен. Спочатку для цього використовувалися натуральні барвники, які можна було знайти у кожному будинку.

З розвитком харчової промисловості з’явилися штучні аналоги, які значно полегшують процес створення кольорових яєць. Проте дедалі більше українців прагне повернутися до традиційних методів, використовуючи винятково натуральні компоненти.

Жовтий колір

Куркума. Для отримання насиченого жовтого кольору змішайте 3 столові ложки куркуми із 0,5 літра води. Доведіть суміш до кипіння, опустіть у неї яйця і варіть до готовності.

Тополя. Молоді гілочки тополі можуть подарувати вашим яйцям красивий жовтий відтінок. Наріжте або поламайте гілочки та варіть у воді протягом 30-40 хвилин. Чим довше ви варитимете, тим інтенсивнішим буде колір.

Блакитний колір

Червонокачанна капуста. Змішайте 2 чашки нарізаної червонокачанної (фіолетової) капусти, 1 столову ложку оцту та 1 л води. Доведіть суміш до кипіння та проваріть протягом 30 хвилин. Опустіть у відвар варені яйця і залиште їх там на півгодини чи довше. Чим довше яйця будуть у настої, тим яскравішим і насиченішим буде їх колір.

Поетапний процес фарбування

Дотримуйтесь наступної послідовності дій:

  • Відваріть яйця звичайним способом;
  • Наклейте скотч;
  • Потримайте яйце у жовтому розчині протягом 30 хвилин;
  • Зніміть скотч і зануріть іншу половину яйця в блакитний барвник;
  • Зачекайте ще 30 хвилин, а потім витягніть яйце з розчину.

Крім стандартних способів фарбування, існують інші креативні варіанти. Наприклад, можна використовувати трафарети для створення візерунків або навіть написати патріотичні гасла або символи.

Але також можна використати кольорові барвники із магазину. Це швидко, красиво та ефективно.

Нехай Ваші крашанки будуть неперевершені!

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin