Вінниця
27.04.2024
17.3° C
Вгору

“Мисливці на привидів”, “Проклята Діва”, “Зелений кордон” та “Придорожній заклад”: кінопрем’єри тижня

Цього тижня в український прокат виходять надприродна комедія “Мисливці на привидів: Крижана імперія”, фільм жахів “Проклята Діва” з Сідні Свіні, скандальна польська драма “Зелений кордон” Аґнєшки Голланд та ще кілька новинок.

Тим часом, онлайн вийдуть бойовик “Придорожній заклад” з Джейком Джилленхолом і Конором Макгрегором, а також байопік “Ширлі” про першу темношкіру жінку в Конгресі США, яка до того ж балотувалася на посаду президента у 1972 році.

Мисливці на привидів: Крижана імперія

Ghostbusters: Frozen Empire (США, 2024, комедія, пригоди, фантастика)

Після того, як культову франшизу 80-х з другої спроби таки вдалося успішно відродити у 2021 році фільмом “Мисливці за привидами: З того світу”, його продовження виглядає цілком логічним.

У новій частині події фільму перенесуться туди, де все починалося – до Нью-Йорка. Раптово в розпал літа місто починає вкриватися кригою, а люди буквально замерзають на смерть від жаху. Тож нове та старе покоління “Мисливців” мають знову об’єднати зусилля, аби протистояти загрозі небачених досі масштабів та врятувати світ від другого Льодовикового періоду.

Головні ролі у фільмі виконали Пол Радд (“Людина-мураха” у кіновсесвіті Marvel), Керрі Кун (“Загублена”, “Вдови”), Фінн Вулфхард (“Воно”, “Дивні дива”), Маккенна Грейс (“Обдарована”, “Я, Тоня”) та Целеста О’Коннор (“Химери”, “Мадам Павутина”), чиї персонажі вперше були представлені у фільмі 2021 року.

Крім того, у стрічці знову зіграли актори з класичних фільмів “Мисливці на привидів” – Білл Мюррей (Пітер Венкман), Ден Ейкройд (Реймонд Стантз), Ерні Хадсон (Вінстон Зеддмор), Енні Поттс (Джанін Мелнітц) та Вільям Атертон (Волтер Пек).

Також ролі у новому фільмі отримали Кумейл Нанджіані (“Вічні”, “Портландія”), Петтон Освальт (“Таємне життя Волтера Мітті”, “Пісочний чоловік”), Емілі Елін Лінд (“Доктор Сон”, перезапуск “Пліткарки”) та комік Джеймс Ейкастер.

Режисером фільму виступив Ґіл Кінан, який був співсценаристом фільму 2021 року. Також він зняв фільми “Полтергейст” (2015), “Місто Ембер” та “Хлопчик на ім’я Різдво”. Натомість співсценаристом фільму виступив Джейсон Райтман, який був режисером фільму 2021 року, а також зняв фільми “Джуно” та “Вище неба”. Останній є сином режисера Айвана Райтмана, який зняв обидві частини оригінальних “Мисливців на привидів”.

Перші реакції критиків на фільм змішані. Так, наразі на Rotten Tomatoes він має 45% схвалення від критиків, тоді як на Metacritic кіноексперти дали йому 47 зі 100 балів, що відповідає характеристиці “змішані або середні відгуки”. З перших відгуків на кіноагрегаторах можна зробити висновок, що позитивніше фільм сприймають ті, хто є шанувальниками оригінальних фільмів. 

Проклята Діва

Immaculate (США, Італія, 2024, жахи)

У цьому моторошному фільмі жахів зірка серіалів “Ейфорія” і “Білий лотос” Сідні Свіні зіграла роль Сесілії – благочестивої релігійної молодої жінки, яка отримала місце у відомому жіночому монастирі в італійській глибинці. Незабаром виявляється, що її новий дім, здавалося б, ідеальний, зберігає жахливі таємниці.

Також у фільмі зіграли виконавець ролі “Професора” в серіалі “Паперовий будинок”, іспанський актор Альваро Морте, італійська актриса Сімона Табаско, що засвітилася в другому сезоні “Білого лотоса”, та інші.

Зняв фільм молодий американський режисер Майкл Мохан. До цього він поставив психологічний трилер “Спостерігачі” 2021 року, також з Сідні Суїні у головній ролі, який отримав неоднозначні відгуки критиків.

Прем’єра фільму відбулася 12 березня 2024 року на кінофестивалі SXSW в техаському місті Остін, де він отримав змішані відгуки. Критики були в захваті від гри Сідні Свіні, але сварили картину за поверхневий сюжет.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 71% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 48 зі 100 балів, що відповідає характеристиці “змішані або середні відгуки”.

Зелений кордон

Zielona granica (Польща, США, Франція, Німеччина, Чехія, Бельгія, Туреччина, 2023, драма)

Фільм розповідає про кризу на польсько-білоруському кордоні, що була спровокована диктатором Олександром Лукашенком у 2021 році. Білоруська пропаганда заманює мігрантів з Близького Сходу й Африки до кордону та обіцяє легкий прохід до ЄС. Але на цьому “зеленому кордоні” крізь болотисті ліси розгортається прихована війна, де переплітаються життя новоспеченої активістки Юлії, молодого прикордонника Яна та сім’ї сирійських біженців.

Фільм не є прямою реставрацією подій на кордоні, однак ця вигадана історія заснована на реальних фактах міграційного тиску Білорусі на Європейський Союз. Автори сценарію провели детальне дослідження кризи, в тому числі шляхом інтерв’ю з біженцями, прикордонниками та активістами.

Режисером фільму виступила найвідоміша польська режисерка – легендарна Аґнєшка Голланд, добре відома українцям за фільмом “Ціна правди” про Голодомор та трилогією “Три кольори”.

Світова прем’єра “Зеленого кордону” відбулася в основному конкурсі Венеційського міжнародного кінофестивалю 2023 року, де стрічка здобула Спеціальний приз журі.

Напередодні виборів у Польщі “Зелений кордон” спричинив скандал, що розпочався з різкої критики стрічки радикальними політиками, оскільки в ній показана жорстокість не лише білоруських, а й польських прикордонників у ставленні до мігрантів із країн Близького Сходу й Африки. Бойкотувати картину закликали навіть президент Анджей Дуда та кілька міністрів. Політична атака супроводжувалася масованою кампанією з негативних коментарів й оцінок на рейтингових платформах – ще до виходу роботи на екрани. На захист режисерки виступили кінематографісти з усього світу, зокрема Федерація європейських кінорежисерів, Гільдія режисерів Америки, Європейська та Українська кіноакадемії. Попри атаки, “Зелений кордон” став касовим хітом у Польщі, зайнявши друге місце серед усіх вітчизняних фільмів 2023 року в місцевому прокаті за кількістю зборів. Також картина отримала шість номінацій на Польську кінопремію та в підсумку здобула перемогу в категорії “Найкращий фільм”.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,4 з 10 балів – саме на цій платформі існує найбільший ризик умисного заниження рейтингів. Натомість на Rotten Tomatoes він отримав 87% схвалення від критиків, а на Metacritic кіноексперти дали йому 83 зі 100 балів, що відповідає характеристиці “всезагальне визнання”.

Дике серце

Ponyherz (Німеччина, 2023, пригоди/сімейний)

Головна героїня фільму – 11-річна Анні, якій важко дається переїзд із міста до села. Та одного разу вона зустрічає неприборканого коня на ім’я Дике Серце, з яким вона відчуває майже магічний зв’язок. Незабаром життя Дикого Серця опиняється під загрозою, оскільки безжальні конокради націлилися на його табун. Анні вирішує врятувати коней самотужки і дізнається, що поруч з нею вже є справжні друзі.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,5 з 10 балів.

Романтик

Une comédie romantique (Франція, 2022, комедія)

В центрі сюжету фільму – музикант Сезар, який грає на вулицях легендарного паризького Монмарта. Три роки тому він раптово зник із життя Саломі, не сказавши коханій жодного слова і не пояснивши причин. Тепер він повертається до Парижа з наміром повернути прихильність коханої. Проте несподівана новина про батьківство змінює його плани. Сезар змушений почати подвійну гру, ставши тим, ким він не є насправді.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,3 з 10 балів.

Придорожній заклад

Road House (США, 2024, бойовик)

Фільм є рімейком однойменного бойовика 1989 року з Патріком Суейзі у головній ролі. У центрі сюжету – колишній боєць UFC Джеймс Далтон, який переживає не найкращі часи. Від безвиході він погоджується на роботу викидайлом в придорожньому клубі у Флорида-Кіс. Однак незабаром стає ясно, що тут все не так просто: йому доведеться не тільки втихомирювати буйних відвідувачів, а й протистояти банді рекетирів, які тероризують місцевий бізнес.

Головні ролі у фільмі виконали Джейк Джилленхол (“Донні Дарко”, “Горбата гора”, “Полонянки”, “Людина-павук: Далеко від дому”), Даніела Мелшіор (“Загін самогубців: Місія навиліт”, “Форсаж 10”), Біллі Магнуссен (“Гра на пониження”, “Шпигунський міст”, “Не час помирати”) і знаменитий боєць UFC Конор Макгрегор. Останньому дісталася роль одного з антагоністів, з яким головному герою доведеться вступити в кілька зубодробильних сутичок.

Режисером фільму виступив Даг Лайман, який свого часу зняв такі хіти, як “Ідентифікація Борна”, “Містер і місіс Сміт”, “Грань майбутнього” і “Зроблено в Америці”.

Прем’єра фільму відбулася 8 березня 2024 року на кінофестивалі SXSW в техаському місті Остін, де він отримав змішані відгуки.

Наразі на Rotten Tomatoes він має 69% схвалення від критиків. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 59 зі 100 балів, що відповідає характеристиці “змішані або середні відгуки”.

Широкій аудиторії фільм стане доступний 21 березня 2024 року на Prime Video.

Ширлі

Shirley (США, 2024, біографія/політика/драма)

Фільм розповідає про американську політичну діячку Ширлі Чисголм. Ставши першою темношкірою жінкою в Конгресі, невтримна Чисголм зосереджується на новій цілі – участі в президентських виборах 1972 року від Демократичної партії. Вона стала одночасно першим темношкірим кандидатом на посаду президента США від основної партії і першою жінкою, яка балотувалася на пост президента від демократів.

Головну роль у фільмі виконала Реджина Кінг (“Ворог держави”, “Білявка в законі 2”, “Міс Конгеніальність 2: Озброєна і легендарна”), володарка премії “Оскар” 2019 року в категорії “Найкраща акторка другого плану” за фільм “Якби Біл-стріт могла заговорити”. Також у стрічці задіяні покійний Ленс Реддік (франшиза “Джон Вік”), Терренс Говард (“Залізна людина”, “Полонянки”), Лукас Геджес (“Манчестер біля моря”, “Леді-Птаха”) та інші.

Автором сценарію та режисером виступив Джон Рідлі, відомий за фільмом “12 років рабства”, за який він отримав премію “Оскар” за найкращий адаптований сценарій. Він також є творцем серіалу-антології “Американський злочин”.

Стрічка вийшла в обмежений прокат в США 15 березня 2024 року та отримала змінаші відгуки від критиків.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,1 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 80% схвалення від критиків та 100% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти дали йому 59 зі 100 балів, що відповідає характеристиці “змішані або середні відгуки”.

Широкій аудиторії фільм стане доступний 22 березня 2024 року на Netflix.

Головне фото: УНІАН

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin