Вінниця
27.07.2024
19.29° C
Вгору

В Україні військовозобов’язаних чоловіків змусять повторно пройти ВЛК

Кабмін подав до Верховної Ради нову версію законопроєкту про мобілізацію. Стали відомі основні тези документа. Зокрема, з’явилася інформація про повторну ВЛК, яку змусять пройти військовозобов’язаних чоловіків.

Якщо проект закону №10449 ухвалять, українцям потрібно буде у 60-денний термін з набуття ним чинності повторно пройти медичне обстеження. У пояснювальній записці зазначено, кого знову відправлять на ВВК. Це чоловіки з-поміж обмежено придатних, військовозобов’язаних та резервістів розвідувального органу Міноборони, громадяни, які оновлюють свої військово-облікові дані, претенденти на освіту, які втратили право на відстрочку до завершення навчального року.

Також обстеженню підлягають військовозобов’язані громадяни, які служать/працюють у Нацполіції, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, Бюро економічної безпеки, Державному бюро розслідувань, органах та підрозділах цивільного захисту.

ВВК передбачена і для чоловіків 25-55 років, яким інвалідність ІІ та ІІІ груп була встановлена після початку повномасштабної війни (24 лютого 2022 року). Винятки становлять ті особи, яким інвалідність встановлена через поранення та хвороби, діагностовані у період служби у ЗСУ. Повторно не потрібно проходити ВЛК українцям з ампутаціями кінцівок.

Більше не звільнені від мобілізації чоловіки, які доглядають родичів з інвалідністю І чи ІІ груп, за умови, що такі особи мають інших працездатних людей, які можуть забезпечити їм підтримку.

Категорії “обмежено придатний” більше не буде. Передбачено придатність чи непридатність до служби у ЗСУ.

Строкова служба скасовується

Строкової служби також не буде. Замість неї в Україні планують запровадити базову військову підготовку для чоловіків 18-24 років. Вона триватиме максимум п’ять місяців, причому за чоловіком зберігатиметься його робоче місце.

В Україні військовозобов'язаних чоловіків змусять повторно пройти ВЛК

 

Мобілізація жінок

Жінок, як і раніше, призиватимуть лише за бажанням. Українки з медичною та фармацевтичною освітою мають стояти на обліку. Ті, у кого професія чи спеціальність споріднена з військово-обліковою, можуть ставати на облік за бажанням.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin