Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

“Наша ряба”, що належить олігарху Юрію Косюку, хоче “по-тихому” побудувати на Вінниччині відстійник для токсичних відходів

У селі Тростянчик на півдні Вінницької області виникла ініціатива створення резервуару для зберігання технологічних вод з птахівництва МХП. Зазначено, що фактично поруч із населеним пунктом планується зберігання відносно токсичних відходів виробництва. Місцеві мешканці дізналися про ці плани випадково, коли до села привезли “гостей” на захід у будинку культури. Відтоді мешканці висловлюють протест та виражають своє незадоволення, вказуючи на ігнорування їхньої думки.

Про це повідомляє видання “Nа Парижі“.

Підозріла надсекретність

На карті Вінницької області з часів Радянського Союзу залишилося кілька потенційно небезпечних “плям”, які вже давно отримали назву “бомб уповільненої дії” або джерел екологічної небезпеки. Навіть досі вчені та посадовці не змогли знайти ефективний спосіб вирішення цього питання. Ймовірно, саме через це в громадах прагнуть уважно ставитися до будь-якого нового об’єкту, будівництво якого вони планують без належної експертної оцінки, особливо якщо вони усвідомлюють його потенційну небезпеку.

Судячи з усього, саме через подібні ситуації можливо пояснити обурення мешканців села Тростянчик Тростянецької громади. Вони висловлюють своє невдоволення неясними процесами, що стосуються навіть етапу розробки документації для будівництва “відстійника”, який планується реалізувати холдингом МХП.

На околиці села планується спорудження “резервуару для зберігання технологічних вод”, як такий проект представляє забудовник. Однак місцеві мешканці простіше вживають термін “відстійник”.

На сесії Тростянецької селищної ради 19 травня депутати підтримали рішення щодо виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва цього об’єкта. Знаходження самого документу на веб-сайті виявилося важким завданням, і можна припустити, що не всі депутати були ознайомлені з його змістом.

Попередня інформаційна кампанія з поясненнями для місцевої громади від холдингу не проводилась. Активістам вдалося дізнатися про плани тільки випадково.

 

«Гості села» для голосування

Незважаючи на те, що 13 травня на сайті ОТГ є “повідомлення про оприлюднення проєкту” з доволі вуальованою назвою “Детальний план території забудови земельної ділянки площею 2,8379 га, кадастровий номер 0524185900:01:004:0133 з метою будівництва резервуару для технологічних вод”, сам населений пункт згадується лише як місце проведення зборів. Громадські слухання з питань детального плану та стратегічної екологічної оцінки, згідно з проєктом, “відбудуться… в приміщенні філії «Сільський Будинок культури с. Тростянчик»”.

10 серпня в призначений час до приміщення селищної територіальної громади в Тростянчику, окрім керівництва громади, з’явилися декілька десятків осіб. “Гості” села в один голос висловили підтримку “плану та екологічної оцінки”. Зауважимо, що в заході взяли участь понад 30 осіб.

Тростянчик проти

Отже, громадські слухання виявились не “таємними”, як планувалось. За словами місцевої мешканки Віталіни Волошиної, у Тростянчику протягом десятиліть уже використовується вибудуваний механізм скликання зборів.

«В п’яти місцях села за тиждень розміщують оголошення. І всі дізнаються. Тоді не було жодного. Ніхто не знав причини, чому до будинку культури під’їхали автобуси. Але коли побачили скупчення автівок, почали цікавитися. Коли дізналися, звісно, були здивовані, що вирішується доля побудови небезпечного об’єкту без нашого відома», – пояснила жінка.

Про “таємні збори” та їхню мету наступного дня місцеві мешканці дізнались наступного дня. Жителі виявили такий вчинок обурливим. Це призвело до проведення інших зборів уже 15 серпня. На цьому зібранні понад 350 жителів села однозначно висловились проти будівництва об’єкта, який з екологічної точки зору вважається небезпечним. Не було жодного голосу “за”, навіть староста села Інна Філіппова підтримала загальну думку. Результати були документально зафіксовані.

«Рішення селищної ради може скасувати лише суд. Але якщо люди проти, то ніхто там нічого будувати не буде. На мою думку, конфлікт вичерпано», – пояснила староста села Тростянчик Інна Філіпова.

Проте думка мешканців не є вирішальною у такій ситуації.

«Сьогодні людям кажуть: «Якщо не хочете, то нічого не буде». Хвилиночку! Треба вчинити певну юридичну дію, а саме відмінити рішення Тростянецької селищної ради від 19 травня, за яким дозволено виготовлення технічної документації. Депутати можуть його відмінити. І якщо відмінять, то насправді можна буде казати про те, що вчиняєте так, як хочуть люди», – розповів депутат Вінницької обласної ради Ігор Хміль, до якого за допомогою звернулись жителі Тростянчика. 

Він наголошує, що доки рішення ради не скасовано, воно дійсне. І є всі підстави виготовляти документацію.

Місцеві активісти намагалися висловити свою думку депутатам Тростянецької ради, проте під час сесії їх фізично не допустили навіть в адміністративне приміщення ОТГ. Така ж участь спіткала і журналістів. Перед входом вони зіткнулися з “живим” заслоном, і сесія фактично пройшла у закритому режимі.

«У МХП є варіанти побудови такого об’єкту в іншому місці. Ми у себе під боком не хочемо. На жаль, селищна рада ігнорує думку людей. Ігнорує протести. У відповідь нам надають відписки. Протокол наших зборів, де люди висловились проти будівництва, зареєстрований у селищній раді, але його не винесли на голосування. Тому казати про «крапку» у цьому конфлікті зарано», – каже Віталіна Волошина.

За її словами, “холодний ігнор” думки мешканців викликав інше запитання: “А для чого нам така селищна рада?”, і настрій людей досить рішучий. Ситуація з будівництвом наразі є досить нестабільною і непередбачуваною.

Наразі була створена робоча група Вінницькою обласною радою, до складу якої увійшли представники усіх фракцій та керівники профільних управлінь обласного рівня. 24 жовтня її представники виїхали на місце для прямої комунікації з мешканцями, аби вислухати їхні погляди. Зараз очікуємо подальших кроків у вирішенні цієї ситуації.

Чи варто з посліду робити порох?

Що відомо про об’єкт, який хочуть збудувати у Тростянчику? У приватному володінні знаходиться ділянка площею 2,83 га. Саме її заплановано підлаштувати під «резервуар для технологічних вод». Поруч розташована асфальтована дорога та інша – вільна ніким не приватизована більша ділянка. Тобто є можливість для розширення.

Подібний резервуар для технологічних вод уже існує в сусідній Тульчинській громаді, проте робочу групу Вінницької обласної ради туди не пустили.

Наразі виникає проблема відсутності незалежних експертних висновків щодо впливу подібних об’єктів на стан навколишнього середовища, ґрунтових вод і здоров’я людей. Це може ускладнювати об’єктивне оцінювання можливих екологічних ризиків та впливу на громадське здоров’я.

«З резервуара небезпечні відходи можуть потрапляти у ґрунт. Є така вірогідність. Ми так розуміємо, що у відстійнику збиратимуть рідину з великою концентрацією хімічно агресивних речовин, які використовуються для миття пташників. Якщо не помиляюсь, це може бути каустична сода, формалін, антибіотики… Люди не хочуть такого сусідства. Село розташоване на покладах підземних вод. А якщо ця «хімія» забруднить криниці та потрапить до Південного Бугу, ми залишимося без здоровʼя, чистого повітря, чистого ґрунту і ґрунтових вод», – зауважила В.Волошина. 

За вказаними даними, місцеві жителі в Тростянецькій та сусідніх громадах висловлюють занепокоєння щодо подальших планів головного інвестора регіону, які, за їхніми словами, можуть відрізнятися від обіцянок.

Наприклад, виникають сумніви щодо доцільності функціонування біогазового комплексу у Василівці, де планувалося видобуток газу та виробництво добрив. Якщо вірити неофіційній інформації, курячий послід може не містити достатньо органіки через високий вміст хімічних речовин для вироблення добрив, як планувалося раніше, і його можна використовувати для виробництва пороху.

Послід нібито не перегниває. Колишні працівники, які через певні побоювання проти публікації прізвищ кажуть, що можливо, через вміст антибіотиків чи по іншим причинам. Але є загальносвітові вимоги до утилізації посліду, тому важливо показати, що він «переробляється» для отримання газу.

Це лише версія, і підтвердження або спростування цієї інформації без незалежної експертизи складно отримати. Зазначимо, що компанія-інвестор могла активно рекламувати будівництво комплексу, але останнім часом утримується від публічних заяв щодо цього проекту.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin