Вінниця
27.07.2024
19.15° C
Вгору

Вітрова станція біля Чорнобиля: спільний крок України та Німеччини

Представники України і Німеччини підписали декларацію про свої наміри спільно спорудити вітрову електростанцію поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Цю інформацію оголосила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час свого візиту до України, – за інформацією zaxid.net.

Згідно з повідомленням, Бербок відвідала електропідстанцію, розташовану за 50 кілометрів від Києва, під час свого візиту і висловила підтримку збільшенню використання відновлювальних джерел енергії.

Віцепрем’єр-міністр України Олександр Кубраков представив німецьким представникам зусилля уряду України у забезпеченні енергопостачання країни перед наближенням зими.

Важливою станцією, що має потужність приблизно 2000 мегават, є територія розміром близько 40 гектарів, яка забезпечує значну частину електропостачання регіону. Ця станція була атакована російськими ракетами та іранськими безпілотниками-камікадзе. Зокрема, перед Новим роком сталася серйозна атака, в результаті якої частина об’єктів була руйнована і потім відновлена. Зараз навколо об’єкту встановлено сітки для перехоплення низьколітаючих дронів.

Бербок, яка є членом німецької “Зеленої” партії, також обговорила розвиток в Україні відновлювальної енергетики. Вона підкреслила важливість більшого використання відновлюваних джерел енергії в Україні і підтримала ідею побудувати вітрову електростанцію біля Чорнобильської атомної електростанції. Під час зустрічі в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України була підписана відповідна декларація про наміри.

Як повідомили у Міндовкіллі, вітровий парк у Чорнобильській зоні відчуження зможе забезпечити світлом майже тисячу домогосподарств.

«Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, німецька міжнародна компанія NOTUS ENERGY, Національна енергетична компанія «Укренерго», а також Державне агентство України з управління зоною відчуження підписали меморандум про співпрацю над проектом будівництва такої електростанції», – йдеться в повідомленні.

В Міндовкілля наголосили, що реалізація проекту дозволить підвищити виробництво електроенергії в енергодефіцитному регіоні, оптимально використати занедбану територію, відновити мережеву інфраструктуру.

У МЗС ФРН зазначили, що минулої зими відбулося понад 1500 атак на енергетичну інфраструктуру України, отже в центрі уваги візиту глави відомства до Києва є заходи щодо забезпечення та захисту постачання населення, особливо взимку. Німеччина наприкінці 2022 року зробила найбільший внесок до Фонду підтримки енергетики України – 130 млн євро.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin