Вінниця
27.07.2024
18.61° C
Вгору

Що змінюється з 1 вересня по новому церковному календарю

Починаючи з 1 вересня, більшість християн України будуть святкувати релігійні свята за новим календарем. Тепер Різдво відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня, так само як і інші свята, включаючи Покрову (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня).

Православна церква України та Українська греко-католицька церква прийняли історичне рішення перейти на новий календар – Новоюліанський, з 1 вересня 2023 року. Всі свята, які раніше святкувались в Україні за старим Юліанським календарем, тепер відзначатимуться на 13 днів раніше.

Важливо відзначити, що ця реформа не стосується Великодня та Трійці (рухомі свята), які не прив’язані до календаря і залишаються незмінними. Перехід на Григоріанський календар не відбувається повністю.

Перше велике свято, яке багато українців помітять через ці зміни, – це Покрова. Однак через перехід на новий календар Усікновення глави Іоана Хрестителя вже відзначили не 11 вересня, а 30 серпня.

Соціологічні дослідження в червні 2023 року показали, що 63% українців підтримують календарну реформу.

Важливо відзначити, що Українська православна церква не долучилась до цієї реформи. УГКЦ та Православна церква України дозволили деяким своїм парафіям залишитися на старому календарі, якщо дві третини членів цієї громади проголосують за це.

Важливо відзначити, що перехід на новий календар отримав підтримку президента і Верховної Ради. Депутати схвалили законопроект Володимира Зеленського, який передбачав перенесення офіційних дат державних свят, пов’язаних з релігійними подіями.

Це стосувалося Різдва 25 січня (7 січня більше не буде вихідним), Дня української державності 15 липня (а не 28) і Дня захисників та захисниць України 1 жовтня (а не 14). 14 жовтня раніше відзначали день УПА та Покрову.

Інформація: ВВС

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin