Вінниця
26.04.2024
8.97° C
Вгору

Як запобігти падінню в ожеледицю. Пояснюють в міському департаменті охорони здоров’я

Взимку збільшується кількість травм внаслідок падіння. Це пов’язано із ожеледицею. За даними Центру медичної статистики, в середньому 97,5 тис. українців щороку зазнають ушкоджень різного ступеня тяжкості внаслідок падіння. Значна частина цих травм отримується взимку, і особливо в ожеледицю.

За словами директора департаменту охорони здоров’я міської ради Олександра Шиша, є прості та дієві поради, як зменшити ризик впасти та травмуватися:

  1. Не користуйтеся телефоном, коли йдете – покладіть його в кишеню чи сумку. Діставайте телефон лише якщо потрібно підсвітити собі шлях. Використання гаджетів під час ходьби знижує вашу пильність: ви можете не помітити небезпеку.
  2. Приділіть увагу зручному взуттю з рельєфною підошвою. Не взувайте чоботи на підборах.
  3. Ходіть обережно і без поспіху: що повільніше ви йдете, то меншим є ризик впасти і травмуватися.
  4. Не тримайте руки в кишенях: вільні руки допомагають краще балансувати у разі падіння.
  5. Намагайтеся не носити важкі сумки – вони порушують баланс тіла і збільшують ризик падіння.
  6. Носіть одяг, який робить вас помітними, коли ви на вулиці. Особливо дбайте про це, якщо не встигли повернутися додому у світлий час доби. Використовуйте світловідбивні елементи.
  7. Якщо відчуваєте, що втрачаєте рівновагу, присядьте: це допоможе втриматися на ногах, а у разі падіння – падати буде не так високо і не так боляче.
  8. Будьте уважними, коли переходите дорогу: гальмівний шлях за ожеледиці значно збільшується.
  9. Тримайтеся осторонь будівель, щоби захистити себе від буруль. Якщо погодні умови погіршуються, за можливості залишайтеся вдома.
  10. Навіть якщо не відразу, а через деякий час після падіння почала боліти голова, з’явилася нудота чи біль у суглобах – терміново зверніться до лікаря.

За медичною допомогою при отриманні травми необхідно звертатись до травматологічного пункту Вінницької міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги за адресою: вул. Київська, 68, чи в службу екстреної медичної допомоги за телефоном “103”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin