Вінниця
29.04.2024
15.74° C
Вгору

Бюджет Вінниці на 2023 рік: куди будуть направлені кошти?

Виконавчий комітет Вінницької міської ради схвалив проєкт бюджету ВМТГ на 2023 рік. Основні показники бюджету громади наступні: доходи – в обсязі 5189,6 млн грн, що на 10,8 відсотків більше у порівнянні з 2022 роком; видатки – на рівні 5657,0 млн грн.

 

Як зазначила директорка департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко, нинішній бюджетний процес відбувається у надскладних умовах повномасштабної війни, які відображаються на усіх показниках економічного розвитку, обсягах доходів бюджету та пріоритетах видатків.

 

«Формування проекту бюджету здійснювалось згідно з вимогами Бюджетного та Податкового кодексів України, з урахуванням основних макропоказників економічного та соціального розвитку України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», проєкту Програми економічного і соціального розвитку ВМТГ на 2023 рік. В процесі формування проєкту бюджету в межах реальних можливостей, враховані пріоритети, цілі та заходи, передбачені Стратегією розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року», – розповіла начальниця департаменту.

 

У міськраді очікують, що найбільше грошей до бюджету громади у 2023 році прийде саме від платників податків — а це 4,7 млрд із 5,1 млрд запланованих доходів:

  1. Найбільше коштів бюджет громади отримає з податку на доходи фізосіб, тобто з заробітніх плат громадян, – 3,2 мільярда гривень протягом наступного року;
  2. З місцевих податків міська скарбниця отримає 1 мільярд 164 мільйони гривень (податки на нерухоме майно, земельні податки, плата за оренду, єдиний податок з юридичних та фізичних осіб-підприємців тощо);
  3. Також з акцизних податків, які встановлюються на тютюн, алкоголь, пальне тощо міський бюджет має отримати 266,5 мільйона гривень.

 

Неподаткових надходжень до бюджету-2023 має надійти на суму 192 мільйони гривень. Серед найбільших статей доходу в цій категорії: оподаткування доходів, які отримують комунальні підприємства та бюджетні установи (74 млн грн); плата за надання адміністративних послуг (56,2 млн грн); плата за встановлення земельного сервітуту (17,7 млн грн).

 

До того ж міська влада запланувала у 2023 році продати комунальне майно на 19,2 млн грн і комунальну землю несільськогосподарського призначення на 45 млн грн. Гроші від цих операцій мають надійти до бюджету нашої міської громади.

 

Окремо, з держбюджету до вінницької скарбниці, надійде 129 мільйонів гривень на міську медицину. І ще 4 мільйони на пільгове медичне обслуговування «чорнобильців», на відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій, на компенсаційні виплати людям з інвалідністю 1 та 2 групи та на забезпечення витратними матеріалами (кардіо виробами) пацієнтів регіонального кардіоцентру.

 

Як будуть витрачатись кошти з міського бюджету?

 

Видатки бюджету на 2023 рік визначені в сумі 5657,0 млн грн, в тому числі видатки за рахунок власних доходів збільшуються на 14,2 відсотки, і складуть 5523,6 млн грн, видатки за рахунок субвенцій та дотацій із державного і обласного бюджетів сформувалися на даний час у сумі 133,4 млн грн.

 

«В бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери і проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами, – каже директорка департаменту. – Структура видатків загального фонду бюджету на 2023 рік залишається без змін та вказує на його соціальну спрямованість, адже майже 47,0 відсотки всіх видатків загального фонду направляється на утримання соціально-культурної сфери та соціальний захист населення».

 

Крім того, в умовах воєнного стану виникають ситуації, які вимагають термінового вжиття заходів щодо попередження надзвичайних ситуацій або ліквідацій їх наслідків. Тому, проєктом бюджету передбачено 151,7 млн грн на відповідні заходи, в тому числі: 40,0 млн грн – на створення місцевого матеріального резерву; 6,4 млн грн – на придбання паливно-мастильних матеріалів; 100,0 млн грн – на виконання інших заходів програми надзвичайних ситуацій. В поточному році – на вказані цілі спрямовано 33,8 млн грн.

 

У проєкті бюджету також передбачено створення резервного фонду в сумі 161,6 млн грн (що становить 4,1 відсотка до видатків загального фонду). До прикладу, у поточному році за рахунок коштів резервного фонду для ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації на капітальний ремонт об’єктів житлово-комунального господарства було направлено 48,7 млн грн.

 

Водночас у бюджеті зарезервовані кошти на надання, в разі необхідності, допомоги населенню, військовим частинам та іншим громадам для вирішення питань захисту та сприяння перемозі.

 

«Підсумовуючи інформацію, хочу сказати, що проект бюджету 2023 року є бюджетом, який забезпечить стабільне функціонування всіх галузей громади в умовах воєнного стану, а після завершення воєнного стану – стане бюджетом розвитку», – каже Наталія Луценко.

 

У свою чергу, стосовно розподілу бюджетних коштів на 2023 рік Вінницький міський голова Сергій Моргунов зауважив: «Ми намагалися збалансувати наскільки це можливо всі фінансові питання. Враховуючи сьогодення і ті виклики, які нас очікують, ми з оптимізмом дивимося на можливості бюджету. Але сьогодні найважливіше для громади вистояти і перемогти!».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin