Вінниця
30.04.2024
8.66° C
Вгору

Цивільний шлюб набуває офіційності? Зареєстровано новий законопроєкт

Законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді, повідомила народна депутатка Інна Совсун. 

Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб, ідеться в пояснювальний записці до законопроєкту.

Зокрема, завдяки інституту цивільного партнерства зможуть отримати статус близьких родичів одностатеві пари, які наразі не можуть укладати шлюб через обмеження, закладені в Конституції (її положення не можна змінювати в умовах воєнного стану).

ЩО ПЕРЕДБАЧАЄ ЗАКОНОПРОЄКТ

Реєстроване партнерство надає партнерам статус членів сімʼї першого ступеня спорідненості, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом та чи ведуть спільно домашнє господарство.

Згідно з законопроєктом, реєстрацію партнерства мають проводити після 10 днів із дня подання відповідної заяви, а розірвання можливе як за спільною заявою, так і за волевиявленням однієї зі сторін.

Проєктом також передбачена можливість зареєструвати партнерство за відсутності одного з партнерів або поза межами органу реєстрації актів цивільного стану (це актуально, якщо хтось із парнерів є військовослужбовцем).

На майно, яке придбали реєстровані партнери за час перебування у цивільному партнерстві, законопроєкт пропонує поширювати режим спільної власності (якщо партнери не зафіксували інший сценарій у договорі).

Проєктом також передбачені процедури у разі зникнення безвісти та смерті одного з партнерів, зокрема, спадкування.

Закон не регулює питання батьківства реєстрованих партнерів і не передбачає внесення змін до кримінального, адміністративного та податкового законодавства.

В Україні не легалізовані одностатеві шлюби. Водночас в умовах активної фази війни ситуацій, коли стосунки потребують офіційного визнання державою, стає більше. Цивільні партнерства тепер – це, зокрема, про поранення, полон чи загибель одного з партнерів.

Петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів у середині липня набрала необхідні 25 тисяч голосів, і Володимир Зеленський на неї відповів. Він зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки й чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна. Але Кабмін, за його словами, нібито вже «напрацьовував варіанти рішень стосовно легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства» – альтернативи шлюбам.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin