Вінниця
14.09.2024
27.25° C
Вгору

Монарда як приваблива рослина для бджіл і метеликів

РЕКЛАМА

Якщо ви хочете додати до свого саду рослину, яка може не тільки прикрашати ділянку яскравими квітками, а й залучати корисних комах, мати безліч інших корисних властивостей, варто звернути увагу на монарду. Ця рослина, батьківщиною якої є Мексика та Північна Америка, відома також під назвами:

  • бергамот;
  • бджолиний бальзам;
  • лимонна м’ята;
  • американська меліса.

Купити монарду в Україні можна в інтернет-магазині Флоріум, що пропонує саджанці різних видів і сортів цього трав’янистого багаторічника, що рясно квітне, з кращих розсадників світу, придатних для різних кліматичних умов.

Особливості монарди: привабливість для бджіл і метеликів

Ця рослина у вигляді чагарника з прямим і гіллястим стеблом і довгастим листям відрізняється своїми яскравими квітками і ароматним запахом. Вона також має цілу низку інших особливостей, завдяки яким є справжнім магнітом для бджіл та метеликів. Їх приваблює нектар, на який багаті трубчасті квіти монарди. Це сприяє запиленню та збільшенню кількості корисних комах у вашому саду. Крім того, ароматне листя рослини виділяє ефірні олії, які також залучають бджіл.

Монарда є вкрай невибагливою рослиною, здатною рости навіть у спартанських умовах. Білі, жовті, червоні та пурпурові квітки монарди зібрані в суцвіття. Цей відмінний медонос є також декоративною культурою, здатною за своєю універсальністю легко конкурувати з лавандою, котовником та веронікою і стати окрасою будь-якого саду.

Гілочками монарди можна декорувати букети та квіткові композиції. Чай з листя рослини, що виділяє аромат м’яти з нотками лимона і бергамоту, застосовують як заспокійливий засіб. Листки монарди також можна використовувати як приправу для приготування різних страв.

Види та сорти монарди: вибір для вашого саду

Ця однорічна та багаторічна рослина налічує близько 20 видів, кожен з яких включає безліч сортів. Всі вони мають свої особливості та унікальні характеристики. Найпоширенішим видом є монарда двійчаста (Monarda didyma), представлена в Україні сортами Cambridge Scarlet, Marshall’s Delight, Balmy Purple та ін. Також у нашій країні поширена монарда:

дудчаста або трубчаста (Praerienacht, Cranberry Lace);

лимонна (Пурпурний Бузок);

гібридна (Schneewittchen, Cambridge Scarlet) та ін.

При виборі сорту монарди для свого саду важливо враховувати його умови: кліматичні особливості, освітленість, тип ґрунту.

Посадка та догляд за монардою: ключові моменти

Якщо характеризувати монарду з погляду ставлення до світла, її можна назвати рослиною тіньовитривалою, але не тіньолюбною. Нестача світла може згубно зашкодити її здоров’ю. Це слід враховувати під час вибору місця висаджування саджанців монарди. Найкраще для цього підійдуть ділянки сонячні або розташовані в півтіні. Іншими ключовими моментами посадки та догляду за монардою є:

час висаджування (це може бути і весна, і осінь);

ґрунт (бажано, щоб він був добре дренованим, багатим органікою);

полив (він повинен бути регулярним у перші тижні після посадки рослини та рясним у посушливий період);

підживлення (монарда потребує органічних добрив на початку весни).

Також для стимуляції росту та цвітіння рекомендується проводити обрізку рослини після того, як вона відцвіла.

Розмноження монарди: методи та поради

Для розмноження монарди можна використовувати один із трьох способів:

  • насіння;
  • живці;
  • розподіл куща.

Посів насіння здійснюється ранньою весною. Для кращої схожості рекомендується використовувати свіже насіння. Нарізати живці і вкорінювати їх у піщаному ґрунті чи воді слід улітку. Метод розмноження монарди розподілом куща підходить для осені чи ранньої весни. Поділ куща допомагає омолодити рослину та збільшити кількість посадкового матеріалу.

Як виростити монарду: насіння чи саджанці

Вирощування монарди насінням потребує більше часу та терпіння, але дозволяє отримати велику кількість рослин. Насіння висівається в контейнери або безпосередньо в ґрунт. Придбання готових саджанців спрощує процес та гарантує швидкий результат. Саджанці можна висаджувати в садок навесні або восени. Вибір між насінням та саджанцями залежить від умов та ваших уподобань.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin