Вінниця
19.09.2024
13.38° C
Вгору

В усіх бойових бригадах ЗСУ з’являться патронатні служби

У Збройних Силах України створюється єдина система по роботі з членами сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти, полонених військовослужбовців – служби супроводу (патронації).

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, посилаючись на брифінг начальника Центрального управління цивільно-військового співробітництва Генерального штабу Збройних Сил України полковник Олександра Куткова в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський затвердив Концепцію впровадження соціального супроводу військовослужбовців та членів їхніх сімей у системі цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України та Дорожню карту.

Головна мета створення такої системи – піклування про родини військовослужбовців та їх загальне інформування, супровід поранених у закладах охорони здоров’я, координація та зв’язок із сім’ями полонених, зниклих безвісти, загиблих (померлих).

«Відповідні підрозділи будуть розгорнуті в складі вже діючих штатних підрозділів цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, які мають окрему структуру та вертикаль на всіх рівнях військового управління», – наголосив полковник Олександр Кутков.

Першочергово служби соціального супроводу будуть комплектуватися військовослужбовцями, звільненими з полону, та військовослужбовцями, які через поранення чи стан здоров’я не можуть брати участь у бойових діях. Відповідні рішення уже прийняті Головнокомандувачем ЗС України.

У заході також взяли участь представники бойових бригад, в яких проводився експеримент з впровадження підрозділів соціального супроводу.

«Робота служби патронації неймовірно важлива не тільки для поранених захисників та сімей військовослужбовців, але й для усієї бригади. Бо наші оборонці знають, що ні вони, ні сім’ї не залишаться самі, і це підвищує моральний бойовий дух загалом бригади. До прикладу, у нашій військовій частині переважна більшість поранених повертаються знову в стрій», – зазначила представниця 3 штурмової бригади старший лейтенант Олена Толкачова.

Молодший лейтенант Сергій Лихоманенко з 5 окремої штурмової бригади розповів, що служби патронації є своєрідними мультихабами, які об’єднують фахівців з різних напрямків: медичного, фінансового, кадрового, психологічного, звʼязків з громадськістю тощо. Це дає можливість оперативніше розв’язувати питання військовослужбовців та їхніх родин.
«Рішення про створення служб соціального супроводу підтримують в бойових бригадах, бо воно спрямоване на простого військовослужбовця. Як неодноразово наголошувалося керівництвом ЗС України та Генеральним штабом – головна наша цінність – це люди», – підкреслив молодший лейтенант Сергій Лихоманенко.

«Важливо, щоб сім’ї військовослужбовців постійно відчували нашу підтримку. Я керівник позаштатної служби патронації та вдова загиблого героя 93 бригади. Тому я добре знаю і розумію, як важлива підтримка сімей загиблих воїнів саме рідною бригадою. Така турбота впливає на бойовий дух всіх військовослужбовців бригади. Вони бачать, що про їхні родини турбуються», – зауважила представниця 93 окремої механізованої бригади старший солдат Аліна Карнаухова.

Відповідно до спільної Директиви Міністра оборони України та Головнокомандувача ЗС України невдовзі служби патронації стануть штатними підрозділами у Збройних Силах України, що виведе підтримку військовослужбовців та їхніх сімей на новий якісний рівень.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin