Вінниця
20.09.2024
23.46° C
Вгору

Як лікар-хірург з Вінниччини оперує поранених бійців на фронті?

Лікар-хірург Володимир Присяжнюк з Вінниччини зараз рятує бійців в гарячих точках. У сюжеті Суспільного Суми чоловік розповів, що був мобілізований з жовтня 2022 року, до того жив цивільним життям і працював лікарем-хірургом операційно-перев’язувального відділення у Калинівській районній лікарні.

На рахунку військового лікаря наразі тисячі врятованих поранених бійців. Володимир розповів, що працював у Харківській області, з лютого минулого року був переведений в інший загін, де знаходиться і допер.

«Під час проходження служби був у передових хірургічних групах в Харківській області, а саме у Куп’янську. Коли була фаза загострення, за цих майже 3 місяці там пройшло 2800 поранених», – каже лікар-хірург.

Лікар-Хірург з Калинівки прооперував майже 3 тис поранених бійців на фронті за 3 місяці

Володимир працює переважно в гарячих точках, він пояснює, що зараз російські війська почали активніше обстрілювати українські позиції тому у бійців переважають вогнепальні та вибухові поранення.

«Основна частка це вогнепальні поранення. З цих майже 3 тис поранених десь біля 25% це середньої важкості. Основна маса 90% – вогнепальні і мінно вибухові травми, кульові – найменше», – каже Володимир.

Лікар-Хірург з Калинівки прооперував майже 3 тис поранених бійців на фронті за 3 місяці - фото 2

Лікар додає окремих ситуацій, які б запам’яталися найбільше у нього немає, каже головне завдання якомога швидше і якісніше надати медичну допомогу пораненим.

Він розповів, що вдавалось стабілізувати бійців навіть із зупинкою серця.

«У таких випадках ми неодноразово надавали невідкладну торакотомію і робили прямий масаж серця. Тобто людина була уже в стані клінічної смерті, але в 30% випадків нам вдавалося запустити серце», – пояснює військовий лікар.

Володимир Присяжнюк каже, що з кожним порятунком бійців з’являється все більше відчуття потрібності.

«Ти бачиш сенс, що ти корисний і твоє перебування тут не даремне. Хочеться, щоб якнайшвидше закінчилася війна, зупинилися бойові дії, щоб усі могли повернуться до звичайного цивільного життя та своїх сімей», – додав Володимир Присяжнюк.


 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin