Вінниця
21.05.2024
15.91° C
Вгору

Відсьогодні водії мають вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні за межами населених пунктів

Вінницька міська рада нагадує, що відсьогодні водії транспортних засобів мають вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні за межами населених пунктів.

Якщо раніше ця вимога стосувалась лише періоду з 1 жовтня до 1 травня, то тепер це потрібно робити цілий рік.

Як повідомив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький, раніше, щоб позначити авто, що рухається у світлу пору доби поза межами населеного пункту, з 1 жовтня до 1 травня водії повинні були вмикати денні ходові вогні, якщо їх немає – ближнє світло фар. Тепер Постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2023 №1105 такий часовий проміжок скасовано, і зазначене правило для транспортних засобів застосовується постійно.

Основна мета зазначених змін до ПДР – зменшення аварійності на вулично-дорожній мережі країни та запобігання загибелі та травмуванню людей у ДТП.

Світло фар – це додаткова пасивна безпека руху. Європейські дослідження це підтверджують. Згідно з European Commission «Daytime running light», застосування денних ходових фар зменшує кількість багатосторонніх денних аварій на автомобілях приблизно на 5–15 %.

Дослідження показують, що використання денних ходових вогнів не тільки покращує видимість, але також впливає на своєчасне периферійне сприйняття транспортних засобів, що здійснюють різні маневри. До того ж автомобілі з денними ходовими вогнями краще ідентифікуються, як автомобілі на відстані, а також оцінюються безпечніше, порівнюючи з автомобілями без них. Усе це сприяє тому, що денні ходові вогні мають позитивний вплив на безпеку дорожнього руху.

За порушення зазначених правил частина друга статті 122 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі 510 гривень.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin