Вінниця
24.06.2024
21.21° C
Вгору

Понад 3 тисячі ув’язнених подали заяви на умовно-дострокове звільнення задля служби в ЗСУ

Уже понад 3 тисячі засуджених подали заяви на умовно-дострокове звільнення задля служби в ЗСУ.

Про це розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі телемарафону.

«Це більше трьох тисяч людей. Ми так і прогнозували до прийняття цього закону. Не можна говорити, що всі 20 тисяч людей, про які ми зазначали як потенціал, приєднаються. Тому що при попередніх опитуваннях близько 4,5 тисяч виявили бажання. Зараз ця цифра буде коливатися…», – сказала вона.

За словами Висоцької, у Мін’юсті розуміли, «що будуть охочі, але закон обмежить ту чи іншу категорію, тому не можна говорити, що всі охочі потраплять на умовно-дострокове звільнення і укладуть контракт».

«Також йдеться про те, що ВЛК роблять свою роботу і, звісно, у засуджених можуть бути суспільно-небезпечні хвороби – ВІЛ-інфекція, туберкульоз або гепатити, тому це також виключення для того, щоб вони взяли участь у цьому проєкті. І тому коли ми говоримо великі цифри – про 20 тисяч, це дуже теоретичний потенціал. Реально це 4-5 тисяч. Але ми зрозуміли, що і 4-5 тисяч замотивованих людей, у яких є бажання умовно-достроково звільнитися за умови укладення контракту – це допомога для Збройних сил. Тому ми пішли на цей крок і зараз реалізовуємо відповідний закон», – пояснила Олена Висоцька.

Визначальними у законі є саме бажання засудженого і його мотивація укласти контракт із ЗСУ, аби отримати умовно-дострокове.

Водночас заступниця міністра розповіла, що закон містить механізми захисту від ситуацій, коли хтось розглядає укладення контракту із ЗСУ як можливість вийти на свободу, але не воювати.

«Потрібно розуміти, що у закону є певні перестороги на випадок такий. І відповідальність дуже висока за ухилення від укладення контракту. Це від 5 до 10 років позбавлення волі. Тому всі, хто хочуть спекулювати на цій темі, такі люди можуть потрапити під додаткову відповідальність і приєднати до своїх попередніх строків ще до 10 років позбавлення волі», – сказала Висоцька.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin