Вінниця
29.04.2024
13.26° C
Вгору

Скільки грошей потрібно Україні для того, аби перемогти Росію?

Михайло Подоляк зауважив, що допомога повинна бути своєчасною, тому що собівартість війни зростає.

Україна майже пів року чекає виділення допомоги від США, яку досі не можуть ухвалити у Конгресі. Але собівартість війни за цей час змінилася, тому 61 мільярда вже недостатньо, щоб переломити хід бойових дій та змусити Росію програти.

Про це сказав радник голови ОПУ Михайло Подоляк в інтерв’ю 24 Каналу, – повідомляє ТСН.ua

Скільки коштуватиме війна у 2024 році

У 2024 році Кремль виділить на війну 350-400 млрд доларів. Щоб протистояти агресору Україна має витратити  більш-менш паритетну суму.

“Це може бути не 350, але 200 мільярдів має бути. Зрозуміло, мовиться не тільки про Сполучені Штати, це і наш бюджет, і бюджети наших європейських партнерів. Але треба це балансувати”, – пояснив Михайло Подоляк.

За його словами, кожен етап війни має собівартість, яка постійно збільшується.

“Рік тому – це була одна сума, сьогодні вона зовсім інша. Тому 61 мільярд – це було добре до грудня 2023 року”, – підкреслив радник голови ОПУ.

Він зазначив, що економічні проблеми й дефіцит в Росії теж є, але вони не такі масштабні, як очікував світ після введення санкцій. Крім того, Україні потрібна інша зброя, щоб протидіяти тим засобам, які використовує країна-агресор.

Чому США зацікавлені у підтримці України

Михайло Подоляк зауважив, що допомога повинна бути своєчасною, тому що ситуація постійно змінюється, а собівартість війни зростає.

“61 мільярд – сьогодні для України. А завтра, якщо все зупиниться в замороженому вигляді, щорічно Сполученим Штатам треба буде виділяти на нову систему безпеки 200-300 мільярдів. Це не враховуючи бюджет Пентагону, де є вже практично трильйон доларів”, – зазначив радник.

На його думку, коли США допомагають Україні, вони в першу чергу допомагають собі, тому що це інвестиції в репутацію Сполучених Штатів.

“Погляньте на те, що відбувається з репутацією Сполучених Штатів, з концепцією глобального лідерства та міжнародного права, яка має вгамовувати подібні “інтереси” Росії”, – наголосив Подоляк.

Він пояснив, що наразі відбувається “перебудова глобальної безпекової системи”. І є країни, які дуже зацікавленні у перемозі Росії, що автоматично означатиме знищення системи стримування. Тоді вони зможуть за прикладом РФ робити та саме в інших регіонах по всьому світі. Тобто, якщо США втратять статус “репутаційного лідера”, то на нас чекає життя у світі без правил.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin