Вінниця
29.04.2024
14.38° C
Вгору

Хто з депутатів не голосував за посилення мобілізації

30 народних депутатів (7% від актуального складу ВРУ) “випарувались” і не підтримали законопроєкт про посилення мобілізації. Водночас ці нардепи були присутні та голосували “за” розгляд інших питань порядку денного або ж їх особисті картки були у слотах робочих місць, але “не голосували” (жодні дії з ними не відбувалися).

Про це пише рух ЧЕСНО.

Верховна Рада 283 голосами “за” ухвалила в цілому урядовий законопроєкт про зміни щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (№10449). Під час цього голосування лише один депутат ВРУ проголосував “проти” — колишній “слуга”, а наразі позафракційний мажоритарник Гео Лерос, а 49 нардепів “утримались”. Фракція “Європейської солідарності” єдина не дала жодного голосу “за”. 

На засіданні ВРУ у четвер, 11 квітня, у парламенті під час голосування були присутні Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, міністр оборони Рустем Умєров, начальник Генерального штабу Анатолій Баргілевич, командувач морської піхоти ВМС Юрія Содоль, керівники низки бойових бригад та підрозділів.

Найбільший відсоток нардепів, які “випарувались” під час голосування за посилення мобілізації від усього складу у депутатських групах “За майбутнє” (12%) та “Довірі”(11%), а також фракції влади “Слуга народу” (9%). Усі інші фракції та депутатські групи, а також позафракційні мають по одному нардепу, що “випарувався” під час цього голосування, що складає близько 5%.

Зазначимо, що частина депутатів були “відсутніми” під час голосування за цей конкретно законопроєкт, проте були присутні у залі та голосували за інші питання. Більшість таких “відсутніх” нардепів із фракції “Слуга народу”. Це означає, що саме під час цього голосування нардепи витягли персональні картки для голосування, аби не приймати рішення та не нести відповідальність за нього.

Інші ж просто не натиснули жодну кнопку, тому система для голосування відображала результат “не голосував”, більшість таких нардепів також із фракції “Слуга народу”. Крім того, картки нардепів з групи “За майбутнє” Анатолія Урбанського та Віктора М’ялика, а також Роберта Горвата із групи “Довіра” також відображались у системі, але протягом засідання жодного разу не голосували. 

В обов’язки депутата входить голосувати “за”, “проти” або “утримуватися”. Такої участі у голосуванні, як “не голосував” регламентом ВРУ не передбачено. 

“Проти” проголосував лише один нардеп. Ним є позафракційний нардеп Гео Лерос. “Утрималися” під час цього голосування одразу 49 нардепів. Таке рішення прийняв увесь склад фракції “Європейська солідарність”, за винятком нардепа Руслана Князевича, який був “відсутній” під час голосування за посилення мобілізації, але голосував за наступні рішення парламенту. 

Понад половина фракції “Батьківщина” також “утрималася” під час цього голосування. До цього переліку входять ще сім депутатів “Слуги народу”, по одному від “Голосу” та з числа позафракційних.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin