Вінниця
27.07.2024
18.72° C
Вгору

Лікують травми та кардіологічні хвороби: у Буковелі працює сучасний медичний центр

Понад дві сотні ортопедів й травматологів з цілої України з’їхалися на наукову-практичну конференцію на Прикарпаття.

Там на базі медичного центру у Буковелі ділилися досвідом та обговорювали сучасні технології з діагностики, лікування та  реабілітації – спортивних, побутових та мінно-вибухових травм, що зараз особливо актуально через російські атаки.

Про це йдеться у сюжеті ТСН. 

Пацієнт Віктор Даньков каже, що на грижу у хребті довго не зважав. Аж поки стало геть нестерпно. З роками ще й артроз в обох колінах додався.

“Вже 19 років як в мене захворювання спини”, – каже Віктор. 

Пігулки чи уколи  вже не допомагали. Так  він і опинився у медичному центрі, що посеред Карпат. За реабілітацію Віктора взялася ціла команда фахівців. Пресотерапія, бішофітні ванни, магнітотерапія, лазер, підводна витяжка тощо. Навіть кардіолог оглянув, коли пацієнт випадково обмовився, що в родині багато хто має проблеми з серцем.

“Турбували безсоння, постійний біль в спині незалежно – сиджу, стою чи лежу. Приїхав на реабілітацію – після 3 днів відчув полегшення”, – каже Віктор.

“Обов’язково залучаємо до роботи дієтологів, оскільки у пацієнтів із серцево-судинною патологією важливим фактором ризику є надлишкова вага та ожиріння. Також ми залучаємо і психологів. Це важливо, зокрема коли пацієнт має високий рівень депресії, це збільшує ризик серцево-судинних ускладнень удвічі”, – каже докторка медичних наук, завідувачка кафедри фізичної та реабілітаційної медицини Івано-Франківського національного медичного університету Роксолана Нестерак.

Тут пацієнти з хронічними хворобами, побутовими, спортивними травмами опорно-рухового апарату, кардіологічними захворюваннями, а також – травмами після вибухів. Хоч центр знаходиться на гірськолижному курорті, йдеться саме про медичну реабілітацію. Адже обладнання дозволяє не лише поставити діагноз, а навіть провести серйозну операцію.

“Ми вивчили  досвід найкращих європейських клінік, які надають весь спектр медичних послуг в умовах курорту. Проаналізували ринок медичних послуг в Україні, на основі зроблених висновків запросили до нас найкращих фахівців. Ми обладнали центр новим сучасним діагностичним та реабілітаційним обладнанням”, – каже співзасновник лікувального-оздоровчого центру Олександр Ліщина. 

А за цією операцією стежать кілька сотень ортопедів й травматологів з усієї України. Майстер-клас влаштували на базі центру в рамках науково-практичної конференції. Тема банальна лише на перший погляд – травма коліна. Однак перебільшити проблему важко – кажуть медики. В Україні зараз це найпоширеніша серед травм не лише суглобів, але й всього рухового апарату. Адже пошкодити коліно людина може навіть вдома, необережно присівши.

“Це і надлишкова вага, проблема як дітей, так і людей похилого віку. Люди намагаються нерегулярно займатися фізичними навантаженнями, у них слабі м’язи від нерегулярних навантажень. І під час навантажень вони отримують невеличкі травми – менісків чи інших м’яких тканини. І після того вони ходять-ходять, не звертаючи уваги на невеличкі больові синдроми, дориваючи, роблячи собі ще більші проблеми”, – каже головний експерт МОЗ України за напрямом “Травматологія та ортопедія” Роман Деркач. 

“Треба ряд заходів провести – клінічній огляд та зробити суміжні обстеження – рентген-діагностика є золотим стандартом в діагностиці”, – наголошує Блонський Роман професор, президент ГО “Асоціація спортивної медицини”.

У медичному центрі є стаціонар. Тож щоразу їздити сюди на реабілітацію пацієнтам не доводиться. Торік тут пролікували шістсот хворих. Але можливості стаціонару дозволяють провести повний курс лікування понад двом тисячам пацієнтів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin